sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Gluteeniton porkkanakakku



Perjantaina pohdittiin Keittiössä
glögien maistelukekkereiden järjestämistä.
Mikä mahtaa olla tämän vuoden paras glögi?
Onko sinulla suosikkia?

Kekkerithän vaativat myös pieniä herkkuja.
Mitkä suupalat sopivat mielestäsi yhteen glögin kanssa?
Nyt ehdotuksia kommentteihin!

Testissä oli porkkanakakun ja glögin yhdistelmä.
Porkkanakakku on gluteeniton,
jauhoina on käytetty kookos- ja hirssijauhoja.
Kakku kostutettiin tämän vuoden Earl Greyllä maustetulla Blossalla.
Kostutus toi kakkuun oman hienon säväyksen.
Tuorejuustokuorrutuksesta käytiin tiukkaa keskustelua.
Liian makeaa ei kuorrutuksesta haluttu.
Niinpä kakku kuorrutettiin pelkällä notkistetulla vaniljatuorejuustolla,
joka toimi todella hyvin.

Kakku on leivottu Dalahäst-vuokaan ja
sen vuoksi kakku sai vielä koristeeksi kuvioita,
jotka tein kaakaolla värjätyllä pikeerillä.
Jos haluat leipoa porkkanakakkua uunipellisen verran,
niin tee taikinaa tupla-annos.





Gluteeniton porkkanakakku

  • 2 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl porkkanaraastetta
  • 1 dl kookosjauhoja
  • 1 dl hirssijauhoja
  • 0,5 tl ksantaania
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3/4 tl ruokasoodaa
  • 2 tl luomukanelia
  • pieni ripaus inkivääriä
  • 1 dl voisulaa

  • 0,25 dl vuoden 2015 Blossaa kostuttamiseen
  • 200 g vaniljatuorejuustoa kuorruttamiseen
  1. Vaahdota munat ja sokeri.
  2. Sekoita vaahdon joukkoon porkkanaraaste, keskenään sekoitetut kuivat aineet ja voisula.
  3. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 170 asteessa 30 minuuttia.
  4. Anna kakun jäähtyä ennen kostuttamista ja kuorruttamista.
  5. Kostuta kakku glögillä.
  6. Notkista huoneenlämpöinen tuorejuusto ja levitä kakun pinnalle.
  7. Koristele haluamallasi tavalla, esim. mantelirouheella.


Mukavaa sunnuntaita Sinulle!

-Sari-

keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Kookosvohvelit



 Olen ollut tämän syksyn onnekkaassa asemassa,
sillä olen saanut olla kotona,
kun perheen Kriittiset Ruokailijat palailevat 
koulusta kotiin iltapäivisin.

Eilen ilma oli sumuinen ja harmaa,
niinpä paistoimme välipalalle piristykseksi vohveleita.
Nämä vohvelit eivät sisällä sokeria
ja jauhoina on kookosjauhoa.
Jos käytät taikinan valmistukseen kookosmaitoa,
ovat ne myös maidottomia.

Taikina on helppo ja nopea valmistaa.
Vohvelit paistuivat kauniisti.
Paistaminen onnistui hyvin hiukan nuoremmaltakin kokilta.
Vohveleiden kanssa voit tarjota agavesiirapilla makeutettua 
turkkilaista jogurttia ja marjoja.
Tai sitten ihan perinteisesti kermavaahtoa ja hilloa.



Kookosvohvelit (6kpl)

  • 4 kananmunaa
  • 4 rkl maitoa, voit käyttää esim. kookosmaitoa
  • 2 rkl öljyä
  • 5 rkl kookosjauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • ripaus luomukanelia
  1. Mittaa kulhoon kananmunat, maito ja öljy. Vatkaa sekaisin.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Paista vohveleiksi vohveliraudalla ja tarjoa lämpöisinä.


"Some people care too much.
I think it's called love."
-Winnie the Pooh-


sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Kesäkurpitsapaistos



Vielä oli kesäkurpitsaa jäljellä
ja kasvimaalta löytyivät syksyn viimeiset 
persiljat ja sipulinvarret.
Näistä syntyi herkullinen kesäkurpitsapaistos.
Paistoksen ohjeen löysin reseptien aarrearkistostani,
eikä minulla ole aavistustakaan, mistä se on peräisin.

Paistoksen pohjalla on sipulia ja tomaattikastiketta.
Kesäkurpitsa viipaloidaaan ja 
itketetyt viipaleet ladotaan tomaattikastikkeen päälle niin, 
että kastiketta on hiukan niiden välissäkin.
Pinnalle reilusti tuoretta persiljaa ja ruohosipulia,
juustoraastetta ja kermaa.

Paistos on nopea ja helppo lisuke ruoalle.
Paistos sopii myös sellaisenaan ateriaksi vaikkapa


Kesäkurpitsapaistos

Tomaattikastike:
  • 1 prk (500 g) paseerattua tomaattia
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • oliiviöljyä
  • 1 tl oreganoa
  • suolaa ja mustapippuria
Päälle:
  • n. 500 g kesäkurpitsaa
  • 0,5 dl persiljasilppua
  • 0,5 dl ruohosipulisilppua
  • 1,5 dl juustoraastetta
  • 1 dl kermaa
  1. Kuori ja pilko sipuli. Kuullota oliiviöljyssä.
  2. Lisää paseerattu tomaatti sipulin joukkoon, mausta seos oreganolla, suolalla ja mustapippurilla. 
  3. Purista valkosipulinkynnet tomaattikastikkeen joukkoon ja anna kastikkeen kypsyä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia.
  4. Viipaloi kesäkurpitsa ja ripottele hiukan suolaa viipaleiden pinnalle.
  5. Kaada tomaattikastike uunivuoan pohjalle.
  6. Pyyhi talouspaperilla neste pois kurpitsaviipaleiden pinnalta ja asettele viipaleet lomittain tomaattikastikkeen päälle.
  7. Ripottele silputut yrtit ja juustoraaste tasaisesti kurpitsaviipaleiden päälle.
  8. Kaada lopuksi kerma yrttien ja juustoraasteen päälle.
  9. Paista 200 asteessa reilu 20 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin.




perjantai 16. lokakuuta 2015

Gluteeniton juustopiirakka

Joskus juustonhimo vain riistäytyy käsistä
ja silloin on leivottava juustopiirakkaa.
Näin kävi saaristossa vietetyn retkipäivän jälkeen.
Ystäväni oli leiponut retkievääksi ihania ekstrajuustoisia oopseja.
Juustovaihde jäi päälle ja jääkaapin juustot päätyivät juustopiirakkaan.

Juustopiirakan kavereiksi riittävät
lasillinen punaviiniä ja muutama lusikallinen suppilovahverohilloa.
Juustokakun viimeisestä palasta kisattiin tyyliin; 
nopeat syövät hitaidenkin edestä.

Piirakan pohjaksi valikoitui rahkataikina,
joka sai makua rosmariinistä.
Täytteeseen raastoin yrttigoudaa ja sinihomejuustoa.
Paistoin piirakan irtopohjavuoassa.



Gluteeniton juustopiirakka

Pohja:

  • 100 g voita
  • 125 g maitorahkaa
  • 1 dl härkäpapujauhoa
  • 1,5 dl Viljatuotteen tummaa gluteenitonta jauhoseosta (sis. tattarijauho, perunahiutale, pellavarouhe ja psylliumsiemenkuorijauhe)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1 tl rosmariiniä
Täyte:
  • 125 g maitorahkaa
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 120 g yrttigoudaa
  • 180 g sinihomejuustoa
  • 1 tl oreganoa
  1. Valmista pohjataikina sekoittamalla huoneenlämpöinen voi ja rahka tasaiseksi seokseksi. Lisää seokseen keskenään sekoitetut kuivat aineet.
  2. Painele taikina jauhotetuin käsin leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja hiukan reunoille.
  3. Raasta täytteen juustot ja ripottele tasaisesti taikinan päälle.
  4. Sekoita kerma, maitorahka ja kananmunat keskenään, mausta seos oreganolla.
  5. Kaada kermaseos tasaisesti juustojen päälle.
  6. Paista piirakkaa 200 asteessa n. 40 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin.
  7. Tarjoile lämpöisenä (ei kuumana) suppilovahverohillon ja punaviinin kera.


Mukavaa viikonloppua toivotellen,

-Sari-

maanantai 12. lokakuuta 2015

Juustokakku puolukkamoussella


Vietimme viikonloppuna Kriitisen Ruokailijan syntymäpäiviä.
Mitä isommaksi he kasvavat, 
sitä pienemmiksi muuttuvat synttärijärjestelyt.
Mutta jotain hauskaahan täytyy aina keksiä.

Olemme molemmat innokkaita Pinteretin käyttäjiä
ja kakun koristeluidea onkin Pinterestistä lainattu.
Voit korvata kakkupohjan joko tällä suklaakakulla (klik) 
tai gluteenittomista kekseistä valmistetulla pohjalla.

Pohjan päälle on hyydytetty kerros 
valkosuklaalla maustettua juustokakkumassaa.
Juustokakkumassan päälle on pursotettu kerros puolukka-vaahtokarkkimoussea.
Possujen mutalätäköksi sulatettiin voin ja suklaan sekoitus. 
Possut ovat kummitädin sokerimassasta muotoilemia.
Ja voin kertoa,
että Keittiössä raikui nauru, 
kun kakkua valmistettiin.



Juustokakku puolukkamoussella

Pohja:

  • 1/3 naked cake kakkupohjaa
tai

  • 200 g gluteenittomia keksejä
  • 100 g voita sulana
Täyte:
  • 3 dl kuohukermaa
  • 100 g valkosuklaata
  • 200 g maitorahkaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 4 liivatelehteä
Puolukkamousse:
  • 1,5 dl puolukoita
  • 0,5 dl vettä
  • 150 g vaahtokarkkeja
  • 2 dl kuohukermaa
Suklaakuorrutus:
  • 25 g voita
  • 50 g tummaa suklaata
  • vaaleanpunaista sokerimassaa possujen valmistamiseen
  1. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja aseta kakkupohja vuoan pohjalle. Kostuta tarvittaessa vaniljalla maustetulla maidolla.
  2. TAI
  3. Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.
  4. Valmista juustotäyte. 
  5. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
  6. Kuumenna 1 dl kermaa, sulata kuutioitu valkosuklaa kerman joukkoon. Lisää pehmenneet liivatelehdet seokseen. Sekoita, kunnes massa on tasaista. Anna jäähtyä vaahdon valmistuksen ajan.
  7. Vaahdota loppu kerma (2 dl). Lisää vaahdon joukkoon maitorahka ja tuorejuusto. Sekoita hyvin.
  8. Lisää vaahtoseokseen kerma-valkosuklaa-liivateseos tasaisena nauhana koko ajan sekoittaen.
  9. Kaada juustokakkumassa vuokaan pohjan päälle ja nosta kylmään hyytymään.
  10. Valmista puolukkamousse. Mittaa kulhoon puolukat ja vesi, soseuta sauvasekoittimella.
  11. Kuumenna puolukkaseos kattilassa keskilämmöllä, lisää kattilaan vaahtokarkit. Sekoittele kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet puolukkasoseen joukkoon. Jäähdytä seos.
  12. Vaahdota kerma ja yhdistä puolukka-vaahtokarkkiseokseen. 
  13. Kaada mousse pursotuspussiin ja pursota juustokakkukerroksen päälle.
  14. Anna kakun hyytyä kylmässä neljä tuntia tai mielellään yön yli.
  15. Valmista suklaakuorrutus kaatamalla sulatettu voi kuutioidun suklaan päälle. Anna seistä minuutin verran ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Lusikoi jäähtynyt suklaakuorrutus kakun päälle ja asettele koristepossut paikoilleen.

keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Gluteenittomat kurpitsapatongit




Keskusteluita Keittiössä:
"Siis kellään mun kavereista ei syödä tällasta ruokaa. Niillä syödään ihan tavallisia ruokia. Niinku nugetteja ja makaronia ja nakkeja."
Mitäs meillä sitten oli ruokana?
Pastasalaattia tattaripastasta,
uunissa grillattuja kanan paistileikkeitä nahkoineen päivineen
ja tuoretta kurpitsapatonkia.
Eli ihan tavallista ruokaa, vai mitä?

Patonkia oli tuona päivänä vain ihan pakko saada.
Niinpä mittasin yleiskoneen kulhoon piimää,
tummaa gluteenitonta jauhoseosta, tattarirouhetta,
härkäpapujauhoa ja siemensekoitusta.
Raastoin taikinaan kesäkurpitsaa
ja käytin öljynä kurpitsansiemenöljyä.
Kurpitsansiemenöljy on väriltää vihreää
ja maultaan ihanan pähkinäistä. 
Voit korvata kurpitsansiemenöljyn hyvin oliiviöljyllä.

Lopputuloksena oli tämän keittiön parhaat patongit.
Taikina oli helppo leipoa patongeiksi ja
patongit kohosivat hyvin.
Paistoin ne patonkipellillä,
jossa ne paistuivat tasaisesti rapeakuorisiksi leiviksi.



Gluteenittomat kurpitsapatongit (3 kpl)

  • 2 rkl psylliumia
  • 5 dl piimää
  • 3 dl Viljatuotteen tummaa gluteenitonta jauhoseosta (sis. tattarijauho, perunahiutale, pellavarouhe ja psylliumsiemenkuorijauhe)
  • 1 dl tattarirouhetta
  • 1 dl härkäpapujauhoa
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 0,5 dl siemensekoitusta (kurpitsansiemen, auringonkukansiemen, sesaminsiemen)
  • 0,5 tl suolaa
  • 100 g kesäkurpitsaa
  • 2 rkl siirappia
  • 0,5 dl kurpitsansiemenöljyä
  1. Mittaa psyllium ja 1 dl piimää yleiskoneen kulhoon ja sekoita. Anna turvota 5-10 minuuttia.
  2. Raasta kesäkurpitsa hienoksi raasteeksi.
  3. Kuumenna loput piimästä +42°C, lisää lämmin piimä psylliumseokseen.
  4. Lisää taikinaan siirappi, öljy ja kurpitsaraaste. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
  5. Anna taikinan vaivaantua 10 minuuttia.
  6. Jaa taikina 3 osaan ja leivo patongeiksi jauhoitetulla leivonta-alustalla.
  7. Nosta patongit patonkipellille ja anna nousta lämpöisessä paikassa liinan alla 20 minuuttia.
  8. Paista patonkeja 220 asteessa 20-25 minuuttia.


"When I'm
HOME
I'm
HAPPY."


sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Gluteenittomat kanelipullat



Kanelipullapäivä.
Erinomaisen hyvä syy pyöräyttää taikina
ja leipoa pullaa.

Aurinkoisen syyspäivän viettoon oli 
Vallattoman Keittiön jäsenillä omat suunnitelmansa.
Kuka lähti talkoohommiin ja kuka puolukkametsään.
Leivoin pullat heti aamusta,
niinpä puolukkaretkeläiset saivat pakata reppuihinsa 
tuoretta pullaa evääksi.

Taikinaan käytin Viljatuotteen 
tummaa gluteenitonta jauhoseosta ja hirssijauhoa.
Annoin taikinan pyöriä yleiskoneessa pitkään,
reilun kymmenen minuuttia.
Kaulitun taikinalevyn päälle levitin voi-sokeri-kaneliseoksen
ja rullasin levyn kohti keskikohtaa
molemmista reunoista.
Näin sain muotoiltua pullista sydämen muotoisia.

Tuore pulla ja lasillinen kylmää maitoa, nam!




Gluteenittomat kanelipullat (n.15 kpl)
  • 1 rkl psylliumia
  • 2,5 dl maitoa
  • 75 g voita sulatettuna
  • 1,5 dl Viljatuotteen tummaa gluteenitonta jauhoseosta (sis.tattarijauho, perunahiutale, pellavarouhe ja psylliumsiemenkuorijauhe)
  • 1,5 dl hirssijauhoa
  • 0,5 tl ksantaania
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 pss kuivahiivaa
  • ripaus suolaa
  • 0,5 tl kardemummaa
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 kananmuna
Täyte:
  • 50 g huoneenlämpöistä voita
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 tl luomukanelia
  • 1 kananmuna voiteluun
  1. Mittaa yleiskoneen kulhoon psyllium ja 0,5 dl maitoa. Sekoita ja anna turvota sen aikaa, kun mittaat muut aineet valmiiksi.
  2. Sulata voi ja anna jäähtyä. Lämmitä loppu maito (+42°C). Sekoita kuivat aineet keskenään.
  3. Lisää lämmin maito psylliumseokseen, lisää vuorotellen jauhoja ja voisulaa sekä kananmuna.
  4. Anna koneen vaivata taikinaa pitkään, noin 10 minuuttia.
  5. Sekoita täytteen aineet sekaisin.
  6. Jauhota leivinalusta ja kaada taikina alustalle, ripottele jauhoja päälle ja kaulitse ohueksi levyksi.
  7. Levitä voi-sokeri-kaneliseos taikinalevylle. Rullaa taikinalevy molemmista reunoista kohti keskustaa.
  8. Leikkaa veitsellä parin sentin siivuja, nipistä keskikohta ulospäin, jotta saat pullat sydämen muotoisiksi. Laita pullat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  9. Anna pullien nousta lämpöisessä paikassa liinan alla 20 minuuttia. Minä laskin tiskialtaaseen lämmintä vettä ja laitoin uunipellin siihen päälle.
  10. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja paista 225 °C n.15 minuuttia.
  11. Nauti lämpiminä kylmän maidon kera.


Pullantuoksuista sunnuntaita!
-Sari-