sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Hortanäkkäri eli gluteeniton nokkosnäkkileipä


Instagram on inspiroiva paikka. Ihania kuvia ja inspiraatiota omaankin keittiöön. Innostuin leipomaan näitä näkkäreitä täysin Maikkilan näkkärikuvien innoittamana.
Oletkos joskus etsinyt juustojen kaveriksi keksejä, jotka eivät sisällä kotimaisia viljoja, riisiä eivätkä maissia? Voin kertoa, että helpommalla pääsee, kun leipoo itse.Valitsin näkkäreiden jauhoiksi tattaria ja durraa. Lisäksi sekoitin taikinaan reilusti kesällä kuivaamaani nokkosta. Taikinan sekoitin alkuun reikäkauhalla. Mutta hyvin äkkiä totesin, että käsin vaivaamalla saisin taikinan kunnolla valmiiksi. Tuloksena olikin pehmeä, hyvin vaivaantunut taikina, jonka nostin vartiksi jääkaappiin tekeytymään. Taikina oli helppo kaulita, eikä jauhoa tarvinnut juurikaan käyttää kaulinvaiheessa.


Minun näkkäreistä tuli tällä kertaa, niin kerro sinä, minkä muotoisia? 
Apukokki oli valmistanut minulle ihan itse hauskan muotoisen muotin.Taikinasta oli helppo ottaa muotilla haluamani muotoisia leipäsiä.
 Näkkäreiden päälle ripottelin vielä sesamin- ja unikonsiemeniä makua tuomaan.


Hortanäkkäri eli 
gluteeniton nokkosnäkkileipä:

 • 2 dl vettä
 • 4 dl tattarijauhoa
 • 2 dl durraa
 • 1 tl psylliumia
 • 2 rkl kuivattua nokkosta
 • ripaus suolaa
 • 100 g voita sulatettuna
 • siemeniä leipien pinnalle
 1. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita keskenään.
 2. Lisää kulhoon vesi ja voisula.
 3. Sekoita ja vaivaa taikina käsin valmiiksi. Taikina on valmista, kun se on yhtenäinen kulhoon tarttumaton taikinapallo.
 4. Nosta taikina vartiksi jääkaappiin tekeytymään.
 5. Kauli taikina ohueksi levyksi ja painele muotilla/leikkaa haluamasi mallisia näkkäreitä.
 6. Nostele valmiit leipäset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, pistele leipäset haarukalla ja ripottele päälle siemeniä.
 7. Paista 225 asteessa 15 minuuttia.
 8. Anna jäähtyä ja nauti juustojen kaverina. Maistuvat hyvin myös juuston ja kinkkusiivun kanssa aamupalalla tai keiton seurana.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!