lauantai 21. marraskuuta 2015

Gluteeniton mustikkapiiras sokerilla ja ilman, kaksi vaihtoehtoa


Mustikkapiirakka vai
mustikkapulla vai
mustikkapannari?

Tämä leivonnainen on kaikkien näiden yhdistelmä
ja sai innoituksen pikkusiskoni keittiöstä.
Pohjassa on tattaria, maitorahkaa, kermaa ja kananmunia,
mausteena kardemummaa ja yllärinä valkosuklaapaloja.
Pohjan päälle laitoin reilusti mustikoita,
joiden sekaan on sekoitettu tapiocaa ja intiaanisokeria.
Pinnalla on turkkilaista jogurttia vaniljalla maustettuna.

Piiras maistui ihanasti mustikkapullan 
ja mustikkapannarin sekoitukselta.
Tätä piirasta en voinut kuitenkaan tarjota ystävälleni,
jolla on diabetes.
Niinpä kehittelin vastaavanlaisen piiraan ilman sokeria.
Sokerittoman version pohjataikinassa käytin jauhoina kookosjauhoja.
Kardemumma-allergian vuoksi maustoin tämän pohjan luomukanelilla.
Mietin hetken, millä korvaisin tapiocan/perunajauhon 
mustikoiden nesteen sitomisessa piiraan päällä 
ja päädyin ripottelemaan marjojen päälle chiansiemeniä.
Siemenet toivat piiraaseen kivan pyöreän maun.
Sokeriton piiras on hyvä vaihtoehto ihan jokaiselle,
joka haluaa välttää sokeria.


Gluteeniton mustikkapiiras
Pohja:
  • 1 prk (250g) maitorahkaa
  • 2 dl kermaa
  • 3 kananmunaa
  • 1,5 dl tattarijauhoa
  • 0,5 tl kardemummaa
  • 50 g valkosuklaata pilkottuna
Päälle:
  • 4 dl mustikoita
  • 2 rkl tapiocaa
  • 0,5 dl intiaanisokeria
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 kananmuna
  • 1 tl vaniljasokeria
  1. Sekoita maitorahka, kerma ja kananmunat sekaisin. Lisää seokseen tattarijauhot, kardemumma ja pieneksi pilkottu valkosuklaa. Sekoita taikina tasaiseksi.
  2. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan.
  3. Sekoita tapioca ja intinaanisokeri tuoreiden tai jäisten mustikoiden joukkoon. Kaada seos pohjataikinan päälle.
  4. Sekoita kananmuna ja vaniljasokeri jogurtin joukkoon ja kaada seos tasaisesti mustikoiden päälle.
  5. Paista piirasta 180 asteessa noin 40 minuuttia.
  6. Anna piiraan jäähtyä vuoassa. Nosta jäähtynyt piiras leivinpaperin avulla pois vuoasta ja leikkaa sopiviksi paloiksi.


Sokeriton ja viljaton mustikkapiiras
Pohja:

  • 1 prk maitorahkaa
  • 2 dl kermaa
  • 3 kananmunaa
  • 1 rkl psylliumia
  • 1 dl kookosjauhoa
  • ripaus suolaa
  • 1 tl kanelia
Päälle:
  • 4 dl mustikoita
  • 1 rkl chiansiemeniä
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 kananmuna
  • 1/3 tl bourbonvaniljaa
  • 0,5 sitruunan mehu
  1. Sekoita maitorahka, kerma ja kananmunat sekaisin. Lisää seokseen keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan.
  3. Ripottele pohjan päälle tuoreet/jäiset mustikat ja niiden päälle tasaisti chiansiemeniä.
  4. Sekoita jogurtin joukkoon kananmuna, aito vanilja ja sitruunanmehu. Kaada seos tasaisesti mustikoiden päälle.
  5. Paista piirasta 180 asteessa noin 50 minuuttia.
  6. Anna piiraan jäähtyä vuoassa. Nosta jäähtynyt piiras leivinpaperin avulla pois vuoasta ja leikkaa annospaloiksi.

 Kumpi piiras on sinun valintasi?
Sokerilla vai ilman?

Ihania herkutteluhetkiä toivotellen,

-Sari-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!