lauantai 30. elokuuta 2014

Viljaton omenapiirakka


"Omenan kuoressa on reikä.
Jos siihen painaa
korvansa kiinni
ja kuuntelee tarkasti,
voi veden ja tuulen
ääniltä erottaa
astioiden helinää.
Toukka tiskaa."
(Risto Rasa)





Kotimaiset omput!
Voiko ihanampia ollakkaan!



Pystytkö rouskuttelemaan ja nauttimaan omppuja tuoreina, juuri puusta napattuina? 
Olen kateellinen! Suorastaan viherrän! Niinkuin nuo omenat tuossa kuvassa.

Minä en voi käyttää omppuja kuin kypsennetynä. Siispä piirakat ja hillot ovat syksyisen keittiön ehdoton hitti. 

Meillä ei ole itsellä omenapuita. Onneksemme mummin pihassa kasvaa yksi lasten nimikkopuu, yhdessä paapan kanssa istuttama, josta saamme omenoita.

Omenapiirakan reseptejä riittää. Tämän reseptin piirakka on ehdottomasti paras tekemäni omenapiirakka. Pohjana on rahkataikina, joka on ihanan pehmeää ja helposti käsiteltävää. Taidan kokeilla sitä joku päivä omenaviinereiden pohjaksi. 
Pohjan päälle laitoin loput rahkasta fariinisokerilla maustettuna. Fariinisokeri toi piirakkaan mukavan toffeisen maun. Ja kanelihan kuuluu ehdottamasta omenoiden maustajaksi.





Omenapiirakka:

  • 125 g voita
  • 125 g rahkaa
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 muna
  • 1 dl hirssijauhoa
  • 1 dl perunajauhoa
  • 0,5 dl kookoshiutaleita
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ksantaania
  • 1 tl kardemummaa
Täyte:
  • 125 g rahkaa
  • 125 g turkkilaista jogurttia
  • 0,5 dl fariinsokeria
  • 1 tl vaniljaa
  • 1 muna
  • 4 kotimaista omppua renkaina
  • pinnalle kanelia ja ruokokidesokeria

Aloita piirakan valmistus sekoittamalla täytteen rahka, jogurtti ja fariinisokeri sekaisin, jotta sokeri ehtii sulamaan tasaisesti ennen täytteen valmistamista loppuun asti. 
Poraa omenoista siemenkodat pois ja viipaloi omenat omenarenkaiksi.

Pohjan valmistus: Sekoita voi, rahka ja sokeri tasaiseksi vaahdoksi, lisää joukkoon kananmuna voimakkaasti sekoittaen. Lisää taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita rauhallisesti tasaiseksi. Painele taikina jauhotetuin sormin piirakkavuoan pohjalle.
Sekoita rahka-jogurtti-sokeriseos tasaiseksi ja lisää täytteeseen vanilja ja kananmuna. Kaada täyte pohjan päälle. 
Asettele omenarenkaat täytteen päälle, ripottele kanelia ja sokeria pinnalle. Paista 200 asteessa 40 minuuttia.
Tarjoile vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera.



"Keräile kauniita hetkiä."


6 kommenttia:

  1. Omenapiirakka oli ihanaa.Tätä tehdään lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kuulla, että maistui :).
      Pidin itse tästä kovasti, pohjasta ei edes huomaa, että on viljaton.

      Poista
  2. Eikös hirssi ole vilja? Gluteeniton kyllä, mutta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, kyllä :). Hirssi on vilja, Vallattoman keittiön kommentilla viitattiin kotimaisiin viljoihin; vehnään, ohraan, kauraan ja rukiiseen.
      Kiitokset tarkkanäköisyydestäsi!

      Poista
  3. Oli pakko kokeilla tätä. Jouduin kyllä vähän soveltamaan, kun ei ollut hirssijauhoja (käytin spelttijauhoja) ja kookoshiutaleiden sijaan laitoin mantelijauhetta. Jotenkin mun pohjasta tuli sitten ihan erinäköinen kuin tuossa kuvassa, ihan löysä, jonka levitin lusikalla vuokaan. Mutta hyvää on silti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heta kommentista!
      Olipas harmi, että koostumus muuttui noin.
      Olen itse tehnyt rahkataikinasta useammankin version, eri jauhoyhdistelmillä. Taikina on aina ollut pehmeää ja helposti käsiteltävää.
      Mutta pääasiahan on, että piirakasta tuli herkullista :).

      Poista

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!