tiistai 12. elokuuta 2014

Viljaton vuokaleipä






Leipä. Voileipä. Voihan leipä! 
Kauppojen leipävalikoima on nykyään valtava. Mutta entäs sitten, kun leipä ei saa sisältää kotimaisia viljoja, ei maissia, ei riisiä? Muutaman vaihtoehdon saattaa löytää. Vuohelan Herkun tattarileipää olen ostanut sekä tuoreena että pakasteena. Se ei sisällä mitään edellämainituista ruoka-aineista.





Mutta sitä yhtä ja samaa leipää kun aikansa syö, niin alkaa se kyllästyttämään. Siispä oman leipomon on aika aloittaa leivontapuuhat.


            

Minulla on ystävä, jonka äiti on leiponut paljon gluteenittomia tuotteita. Häneltä olen saanut muutamia todella hyviä reseptejä, jotka olen sitten muokannut viljattomiksi. Tämä leipäresepti on yksi niistä.

Resepti on helppo ja yksinkertainen. Aineet vain kulhossa sekaisin ja taikina vuoassa uuniin paistumaan. Leipä on maukasta ja se pysyy leikattaessa todella hyvin koossa. Anna kuitenkin leivän jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Itse säilytän leivän jääkaapissa. Puolukka ja siirappi antavat leivälle hiukan makean saaristolimppumaisen maun. Ei ehkä ihan Maalahden limpun veroinen, mutta erinomainen vaihtoehto.



Vuokaleipä:

  • 5 dl Viljatuotteen tummaa gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 dl pellavansiemenrouhetta
  • 1 dl Fibrex sokerijuurikaskuitua hiutaleina
  • 0,5 dl auringonkukansiemeniä
  • 0,5 dl kurpitsansiemeniä
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 5 dl piimää
  • 1 dl puolukkasosetta
  • 1 dl siirappia
Yhdistä kuivat aineet. Sekoita piimä, puolukkasose ja siirappi keskenään. Kaada neste kuivien aineiden joukkooon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.Tarvittaessa voitele ja jauhota vuoka. Kaada taikina leipävuokaan. Itse käytin teflonpintaista vuokaa, joka ei vaatinut voitelua.
Paista 175 asteessa 70-80 minuuttia.




Ota pala leipää
ota se vastaan
niin kuin tarttuisit
kädestä ystävää.
Ota muutama muru
uskoa ja toivoa,
muutama jyvä
kaikkea hyvää.
Ota niin paljon rakkautta

kuin käsiisi mahtuu.
Ota ja maista
niin kuin suudellaan.
Ota leipä vastaan
kun leipä annetaan.
Opi leivän laulu:
vain murrettu leipä
on kokonainen leipä.

(Tommy Tabermann)










7 kommenttia:

  1. Todella hyvää leipää ja olet saanut siitä niin kaunista.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Anna-Maija! Tämä on yksi parhaista leipäresepteistä ja niin ihanan helppo tehdä.

    VastaaPoista
  3. En kestä, kuinka ihastuksissani olen kun löysin blogisi!

    Sain viime kuussa tietää että minulla on vilja-allergia. Koko heinäkuu menikin sitten selaillessa blogeja ja nyt en olekaan pariin viikkoon mitään googlettanut niin löysin tämän vasta nyt! Aion tehdä tätä leipää heti kun saan kaupasta haettua piimää! :D

    Oletko itse ollut kauan vilja-allergikko ja millaisia oireita sulla on? :)

    VastaaPoista
  4. Jee, ihana kommentti!

    Juuri tämän vuoksi aloitin bloggaamisen.
    Itselläni allergia ollut jo joitain vuosia ja tuo alku oli kaikkein haastavinta ja vaikeinta aikaa. Tsemppiä!

    Nykyään raaka-aineita on jo hyvin tarjolla ja jauhojen saaminen huomattavasti helpompaa, hyvä niin.

    Päivittelen blogiin uusia juttuja niin usein, kuin suinkin vain ehdin. Tervetuloa lukijaksi!

    ps. Jos haluat lisäinfoa/-tietoa, niin laitathan minulle sähköpostia :).

    VastaaPoista
  5. Hei! Ja kiitos!
    Tämän se täytyy olla... Ostin steinerkoulun myyjäisistä gluteenitonta limppua ja ihastuin ikihyviksi....Siitä lähtien olen metsästänyt reseptiä ja tämän se täytyy olla!
    Pari kysymystä: pitääkö olla juurikin fibrexiä, ettei psylliumjauhe käy?
    Millainen tilavuus vuoassa? Minulla on paria eri kokoa. Ja millä raunat jauhotetaan? Gluteeniton korppujauho?
    Kiitos jo etukäteen.
    -Outi

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommentista Outi!
    Taisinpa tehdä myyjäisiin juurikin tätä leipää :).
    Taikinan fibrex tarkoittaa sokerijuurikaskuitua hiutaleina, hiutaleet tuovat leipään kuituja. Hiutaleiden ravintokuitupitoisuus on 73 %, eli todella korkea.
    Itse olen käyttänyt leivontaan Viljatuotteen tummaa gluteenitonta jauhoseosta, jossa on psyllium valmiiksi mukana ja siksi en ole lisännyt sitä enää erikseen.
    Minulla on käytössä Tefalin teflonpinnoitettu leipävuoka, jonka vetoisuus on n.1,7 litraa. En ole jauhottanut vuokaa lainkaa, hiukan vain sipaissut öljyä (vaihdellen kookos tai oliivi) pintaan ja toisinaan kaatanut taikinan vuokaan ihan ilman voiteluakin. Teflonpinnan vuoksi leipä on irronnut vuoasta kauniisti ilman jauhotusta.
    Toivottavasti vastasin kaikkiin kysymyksiin :).

    VastaaPoista
  7. Ei sovi reseptin nimen mukaan viljattomaan ruokavalioon, on eri asia kuin gluteeniton.

    VastaaPoista

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!