keskiviikko 6. elokuuta 2014

Viljattomat lätyt vaiko letut?


Lettukestit!





Nykyään harvemmin vain poiketaan kyläilemään tuttavien luokse.
Vierailut täytyy sopia ajoissa, jotta aikataulut sopivat kaikkien asianomaisten kalentereihin.

Vaan minäpä olen poikennut tänä kesänä jo muutamille vanhanajan yllärikyläilyille!
"Moi, tultiin teille kaffille!"
Rentoa istuskelua, kuppi kaffia ja kuulumisten vaihtamista. Ei ennakkoressiä, leipomuksia tai turhaa pönötystä.

Meille piipahti kylään tuttavaperhe pienten lasten kera. Silloin oli mukava jutustelun ohessa paistaa kasa lättyjä vai olivatkos ne lettuja? Pienet nassut tahraantuivat ihanasti kermavaahdosta ja mustikasta, ja maistuivat ne lätyt myös aikuisille.

Taikinan tein laktoosittomaan maitoon ja viljattomaksi tietenkin. Kardemumma antoi taikinaan makua ja makeus tuli intiaanisokerista.Vaniljakreemijauhe oli taikinan Vallaton osa!
Aina välillä olisi niin ihanaa syödä kunnon vaniljatöhnällä täytetty pulla. Asiaa tutkisteltuani huomasin, että vaniljakreemijauhe ei sisällä mitään kiellyttä, joten sillä saa pienen lisäsäväyksen lättytaikinaan.

Lättytaikina pysyi hyvin koossa ja paistui kauniisti. Viljattoman taikinan kanssa täytyy vain olla kärsivällinen. Vähemmän lämpöä ja pidempi kypsymisaika lätylle ennen kääntämistä, tällöin lätyt onnistuvat ja ne pysyvät ehjinä. Paistamisessa suosin nykyään kylmäpuristettua kookosöljyä. Kookosöljy sietää hyvin kuumuutta ja antaa kauniin paistotuloksen.




Lättytaikina:

  • 1 l laktoositonta punaista maitoa
  • 4 munaa
  • ripaus suolaa
  • 0,5 tl kardemummaa
  • 1,5 dl teff-jauhoa
  • 1,5 dl hirssijauhoa
  • 1 dl pofiber perunakuitua
  • 0,5 dl vaniljakreemijauhetta
  • 0,5 dl intiaanisokeria
  • kylmäpuristettua kookosöljyä paistamiseen
Mittaa maito kulhoon ja sekoita munat maidon joukkoon. 
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos vähitellen sekoittaen maito-munaseokseen.
Jos sinulla on aikaa, anna taikinan seisoa muutama tunti kylmässä ennen lättyjen paistamista. Jos aloitat paistamisen heti ja taikina tuntuu liian löysältä, niin lisää hiukan teff-jauhojen määrää.
Paista kookosöljyllä voidellussa pannussa tai muurikalla.

Tarjoa kermavaahdon tai kreikkalaisen jogurtin, marjojen ja hillon kera.







2 kommenttia:

  1. Kiitos Sari näistä hyvistä ohjeista. Gluteeni vaivaisena otan innolla vastaan uudet reseptit. Vähän vastaavia lättyjä olen tehnyt mutta käyttänyt makeutukseen banaania tuli kivan makusian niistäkin. Mitä on tuo Teff jauho ja mistä sitä saa ?

    VastaaPoista
  2. Ihanaa, jos löydät blogistani uusia ideoita.

    Teff:
    Hirssinsukuisen teff-kasvin pikkuruisista siemenistä jauhetaan ravinteikasta, gluteenitonta täysjyväjauhoa. Teff-jauhossa on paljon mineraaleja, erityisesti kalsiumia, magnesiumia ja rautaa. Proteiinirikas jauho sisältää kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot. Teff on myös hyvin kuidukasta ja sen hiilihydraatit ovat hitaasti imeytyviä.

    Näin kerrotaan teff-jauhon tuoteselosteessa. Ja jauhot tulevat Afrikasta.

    Hankinta onnistuu verkosta tilaamalla useammastakin eri kaupasta. Kokeile googlata teff ja osta. Mitään ihan halpoja jauhot eivät ole.

    VastaaPoista

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!