maanantai 15. joulukuuta 2014

Riimihärkä

Ajatuksia joulupöydän valikoimasta.
Mitä teidän joulupöydästä löytyy? Syöttekö perinteisen kalapöydän alkuruoaksi, laatikoita ja kinkkua pääruoaksi?
Vai kokoatko menun ihan jostain muista ruoka-aineista?

Entäpä silloin, kun aterialle osallistuu myös kala-allergikko?
Tässä on hyvä vaihtoehto alkuruoksi siihen tilanteeseen.


Minä järkytin jouluruokailun perinteitä jo viime vuonna. Siihen asti olin aina paistanut laatikot aattona leivinuunissa ja pöytä oli ollut kunnon sekamelska perinneruokia. Viime vuonna aaton ruoka oli menun muodossa ja annoksiksi koottuina. 
Alkusalaatti riimilihasta, lohirillette ja hapankorput kalapöydän korvikkeena, sienikeittoa ja paahdettua saaristolaisleipää, uunijuureksia ja joulun mausteilla maustettua lihapataa taikinakuoren alla. Toimi erinomaisesti ja (melkein) kaikki olivat tyytyväisiä ;).
Kriittiset ruokailijat ovat jo nyt toivoneet samankaltaista ruokailua kuin viime vuonna, mutta suunnittelu on vielä alkutekijöissä. Ainoastaan riimiliha on marinoituna pakasteessa.
Riimiliha on teini-ikäisen Kriitikon herkkua! Jos hän saa valita, mitä syö, on valintana riimiliha paksun balsamicokastikkeen ja parmesanlastujen kera.



Riimiliha:

  • 800 g naudan lihaa (esim. takuumureaa naudan ulkofileetä, mitä marmoroituneempi ja parempi liha, sen parempaa riimilihaa)
  • 2 rkl suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 0,75 rkl musta-/rosepippurisekoitusta
  • 1 rkl provence-yrttisekoitusta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 2 rkl konjakkia
  1. Siisti liha ja leikkaa sopiviksi pötköiksi.
  2. Mittaa mausteet mortteliin ja hienonna.
  3. Aseta liha folioarkin keskelle.
  4. Hiero mausteseos lihan pintaan.
  5. Taputtele konjakki lihan pintaan.
  6. Kääri liha tiukasti folion sisään ja aseta foliorullat muovipussiin.
  7. Nosta liharullat jääkaappiin ja anna maustua 2-3 päivää, kääntele maustumisen aikana.
  8. Pakasta.



 Leikkaa jäisestä lihasta ohuita lastuja ja tarjoile balsamicon ja parmesanlastujen kera.


Alkusalaatti riimihärästä:

  • salaattisekoitusta
  • tuoreita viikunoita
  • balsamicoa
  • juustolastuja esim.parmesan
  • granaattiomenan siemeniä
  • paahdettuja pinjansiemeniä
Kokoa salaatti lautaselle. Ensin salaattisekoitusta, sitten balsamicokastiketta, ohuita juustolastuja, viikunalohkoja, granaattiomenan siemeniä ja paahdetut pinjansiemenet.
Kun salaattiannokset ovat valmiina, leikkaa kohmeisesta riimilihasta hyvin ohuita lastuja ja viimeistele annokset riimilihalastuilla. 



 Me "jouduimme" syömään riimilihasalaattia eilen,
jotta bloggaajakokki sai kuvat tekstiinsä.

Eilisen Kriitikkokommentti:
"Liian vähän lihaa ja liikaa rehuja"

4 kommenttia:

  1. Moikka, löysin blogisi juuri ja lukaisin kaikki postaukset läpi :) Itse olen allerginen kaikille viljoille (mukaanlukien kaikki ulkomaiset viljat; maissi,riisi,tattari,hirssi.....) Nyt olisikin aika miettiä jouluruokia. Osaisitko suositella täysin viljatonta perunalaatikkoa? itse en löydä netistä viljatonta reseptiä ja sellainen täytyisi löytyä pian. Sinä kun vaikutat olevan aika huippu näissä asioissa, niin kyselenkin sinulta vinkkejä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Ja kiitos, kun jaksoit lukea postaukset läpi :D.
      Olin ajatellut testailla huomenna perunalaatikkoa hirssistä...Mutta pystytkö käyttämään quinoa? Tai teffiä?
      Luin jostain, että perunalaatikko imeltyy ihan ilman jauhojakin, kun vain antaa aikaa.
      Jos ehdit vastailla vielä ennen koekeittiön aukeamista huomenissa, niin yritetään löytää jokin versio, joka kävisi myös sinulle!

      Poista
    2. Nyt on yötä vasten imeltymässä yksi perunalaatikko ihan ilman jauhoja ja toinen laatikko, jossa on jauhona durraa. Huomenna katsomme toimiiko nuo vai eivät ;).

      Poista
    3. Hei, pystyn käyttämään quinoaa sekä teffiä.
      Aivan mahtavaa, että olet näin avulias ja raportoit heti tekemisistäsi :)) Iso kiitos jo näin alkuun!!

      Poista

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!