perjantai 4. syyskuuta 2015

Italianpiirakka (G)



Tervetuloa leipomaan lempipiirakkaani!
Piirakkaa, jonka olin unhoittanut pitkäksi aikaa.
Äitini leipoi tätä silloin,
kun piirakat ja salaatit olivat se lauantai-illan juttu.
Onneksi jostain putkahtelee mieleen vanhoja makumuistoja,
jotka saavat kaivelemaan reseptikätköjä.

Alkuperäisen reseptin mukaan pohja on tehty vehnäjauhoista
ja täytteen kaali oli silloin kiinankaalia.
Nyt valmistin pohjan Viljatuotteen tummasta gluteenittomasta jauhoseoksesta.
Kiinankaalin korvasin lehtikaalilla,
koska se on viihtynyt ja kasvaa rehottanut tänä kesänä kasvimaallani.

Piirakkaan kaulitaan ensin pohjalevy,
jonka päälle levitetään kypsennetty täyte.
Täytteen päälle asetetaan toinen taikinalevy kanneksi.




Italianpiirakka (G)

Pohja-/kuoritaikina:

  • 1 tlk (250 g) maitorahkaa
  • 250 g voita
  • 4 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (tai tavisversiossa 4,5 dl vehnäjauhoa)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
Täyte:
  • 400 g jauhelihaa
  • 100 g lehtikaalia
  • 4 rkl tomaattisosetta
  • 3 tl oreganoa
  • 2 tl suolaa
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 200 g juustoraastetta

  • 1 kananmuna voiteluun
  • sesamin siemeniä pinnalle
  1. Valmista taikina sekoittamalla maitorahka ja huoneenlämmössä pehmennyt voi sekaisin. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita hyvin.
  2. Kaavi taikina leivinpaperin päälle ja rullaa pötköksi paperin avulla, nosta kylmään 15-30 minuutiksi.
  3. Valmista täyte kypsentämällä jauheliha pannulla. Lisää jauhelihan joukkoon silputtu lehtikaali, tomaattisose ja mausteet. Kaalin kypsyttyä purista täytteen joukkoon valkosipulinkynnet ja nosta täyte jäähtymään.
  4. Jaa taikina kahtia ja kauli toinen osa levyksi (n.30x40cm) leivinpaperin päälle. Minä ripottelin hiukan perunajauhoa taikinan pinnalle, jolloin kauliminen sujui helposti.
  5. Sekoita juustoraaste täytteen joukkoon ja levitä täyte pohjataikinan päälle.
  6. Kauli jäljellä oleva taikina samoin kuin ensimmäinenkin ja nosta kaulittu levy leivinpaperin avulla täytteen päälle.
  7. Sulje piirakan reunat tarkasti.
  8. Voitele piirakan kansi kananmunalla ja ripottele pinnalle sesaminsiemeniä. Pistele vielä haarukalla reikiä taikinakuoreen.
  9. Paista 225 asteisessa uunissa 20-30 minuuutia, kunnes piirakka on saanut kauniin värin.
  10. Leikkaa piirakka annospaloiksi ja asettele tarjolle.




Suosittelen nautittavaksi valkoviinin kera.
Ihanaa viikonloppua!

-Sari- 

2 kommenttia:

  1. Kiitos taas ihanasta ohjeesta :) Toteutin tämän eilen, kun kaapissa sattui sopivasti olevan kaikki ainekset. Piirakka oli todella hyvää, teen varmasti toistekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä :).
      Ihanaa, että piirakka maistui.
      Piirakka on minun ja pikkusiskoni ehdoton heikkous.
      Piirakka katoaa tyyliin: "Jospa ottaisin vielä palasen, ihan vain puolikkaaan...jne." :D

      Poista

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!