keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Gluteeniton sitruunakakku




Kevään tullen värit vievät mennessään,
ainakin minut.
Harmaa saa väistyä. 
Tilalle asettuvat
vihreä, keltainen, oranssi, sininen ja turkoosi,
kukin vuorollaan.

Kukkia;
tulppaaneja, helmililjoja ja muita kevään merkkejä
täytyy olla keittiössä ilahduttamassa.
Hedelmät tuovat värikkyyttä kulhoihin.
Appelsiineja, limejä ja sitruunoita.

Sitrushedelmiä olen kantanut kaupasta kilokaupalla.
Kriittinen Ruokailija onkin arvellut
minun olevan niistä jo riippuvainen.
Sitruunaa on ollut tarjolla perinteisesti kalan kanssa,
lohkoja on löytynyt kanapadasta
ja limemehulla on maustettu kasvislisukkeita.

Tänään leivoin sitruunakakun,
johon raastoin luomusitruunan kuoren ja puristin mehun.
Oletko muuten huomannut,
että luomusitruunoissa on huomattavasti enemmän siemeniä?
Tämän päivän sitruunan sisuksissa niitä oli ennätysmäärä.
Ehdin siivota keittiön ennenkuin huomasin,
että olisin voinut kokeilla niiden idättämistä
ja oman sitruunapuun kasvattamista.

Tämä kakkutaikina on helppo valmistaa.
Jauhoseokseen  laitoin hirssiä, pofiber-perunakuitua,
tapiokatärkkelystä, peruna- ja kookosjauhoja.
Valmis kakku oli ihanan kostea ja mehevä.
Kakku sai koristeekseen sokerikuorrutetta,
keltaiseksi värjättyä sokeria ja tuoreita timjamin oksia.




Gluteeniton sitruunakakku

  • 180 g sulatettua voita
  • 1 luomusitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu
  • 2,5 dl turkkilaista jogurttia
  • 2 kananmunaa
  • 300 g tomusokeria
  • 3 dl hirssijauhoa
  • 1 dl kookosjauhoa
  • 0,5 dl pofiber-perunakuitua
  • 0,5 dl tapiokatärkkelystä
  • 0,5 dl perunajauhoa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ksantaania
  • 1 tl ruokasoodaa
Sokerikuorrutus:
  • 1 dl tomusokeria
  • 1 rkl sitruunamehua
  1. Mittaa kulhoon voisula, jogurtti, sitruunankuoriraaste, sitruunamehu, kananmunat ja tomusokeri. Sekoita tasaiseksi.
  2. Mittaa toiseen kulhoon jauhot ja sekoita.
  3. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
  4. Kaada taikina kakkuvuokaan. Jos kakkuvuokasi täytyy voidella ja jauhottaa, niin voit käyttää jauhottamiseen kookoshiutaleita.
  5. Paista kakkua 170 asteessa n.60 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ennen kuin kipautat vuoan ylösalaisin.
  7. Sekoita sokerikuorrutus ja pursota se jäähtyneen kakun pinnalle. Koristele kakku haluamallasi tavalla. 







2 kommenttia:

  1. Ihanan sitruunainen ohje!
    Pihapuu pullollaan omia luomu-sitruunoita, joten ohjeet ovat tarpeen nyt!
    Tuota perunakuitua ja tapiotärkkelystä en ole täkäläisistä kaupoista löytänyt, joten pitää soveltaa.. on minulla onneksi toinen sitruunakakun ohje, joten pitää vähän vertailla niitä.

    Ihanan pirteää päivää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oii, oma sitruunapuu kuulostaa ihanalta <3.
      Jos voit käyttää valmiita vaaleita gluteenittomia jauhoseoksia,
      niin niillä voit varmasti korvata puuttuvia jauhoja.
      Minä en voi käyttää riisiä enkä maissia, joten siksi teen aina omia sekoituksia :).

      Poista

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!