perjantai 15. tammikuuta 2016

Hirvimakkara



Oletko koskaan tehnyt itse makkaraa?
Minä olin haaveillut makkaratehdaskokeilusta jo pidempään.
Vihdoin päätin toteuttaa sen.
Kokeilu vaati jonkin verran googlailua ja eri julkaisujen lukemista,
koska kyseessä oli minulle ihan uusi juttu.
Tämä ohje ei siis ole mikään mestaritekijän tuotos,
vaan harrastelijabloggaajan luomus!

Näitä ohjeita päädyin noudattamaan:
1. Mitä kylmemmät ainesosat ja massa, sen parempi.
2. Makkaramassa tarvitsee rasvaa, tällä kertaa rasva tuli possusta.
3. Älä täytä suolta liian täyteen.

Valmistin makkaran siansuoleen,
jota löytyi lihakauppiaalta ilman tilaamista.
Viiden metrin pätkä suolta maksoi kympin.
Meillä suolta jäi käyttämättä noin metrin verran.

Makkaramassan lihat jauhoin lihamyllyllä kahteen kertaan.
Ennen toista jauhatusta sekoitin osan mausteista lihan joukkoon,
jotta ne jauhautuivat tasaiseksi.
Osassa ohjeita massaan lisätään perunaa,
minä korvasin perunan bataatilla.

Pursottamisessa tarvittiin, 
ainakin näin aloittelijatehtaalla, kaksi käsiparia.
Niinpä Apukokki syötti massaa koneeseen tasaiseen tahtiin
ja minä varmistin, että sitä on suolessa sopiva määrä.
Samalla pyörittelin makkaroista sopivan pituisia pötköjä.
Massa oli ainakin kylmää, 
koska Apukokki totesi sormiensa paleltuvan.


Maustoin makkaran sipulilla, chilillä,
tuoreella persiljalla ja timjamilla,
katajanmarjoilla, pippureilla ja savupaprikalla.


Suoli on pakattu muovin ympärille.
Liotin suolta kylmässä vedessä makkaramassan valmistuksen ajan.


Makkaran lihat jauhoin kaksi kertaa.


Suoli valmiiksi solmittuna makkarasuuttimen ympärillä.
Sitten vain massaa koneeseen ja makkaroita valmistamaan.


Valmista tuli!
Massa on suolen sisällä ja makkarat kieputeltuina.
Ennen kypsennystä muista pistellä makkaroihin  
muutama reikä/makkara terävällä parsinneulalla.


Osan makkaroista esikypsensin myöhempää käyttöä varten
keittämällä niitä 75-80 asteisessa vedessä 35 minuuttia.
Osan makkaroista voitelin oliiviöljyllä ja 
paistoin samantien kypsiksi 200 asteisessa uunissa n. 40 minuuttia.


Hirvimakkara

  • 5 m siansuolta
  • 1 kg hirvenlihaa
  • 350 g siankylkeä
  • 300 g palvikylkeä
  • 200 g bataattisosetta
  • 2 dl jääkylmää punaviiniä (minä kylmensin punaviinin pakastimessa melkein hileiseksi)
Mausteet:
  • 1 sipuli
  • tilkka oliiviöljyä sipulin kuullottamiseen
  • 1/2 punainen chilipaprika
  • 1 dl persiljasilppua
  • 0,5 dl timjamisilppua
  • 1 tl katajanmarjoja
  • 1 tl kokonaisia maustepippureita
  • 1 tl kokonaisia valkopippureita
  • 1 tl kokonaisia mustapippureita
  • 4 tl merisuolaa
  • 2 tl savupaprikaa
  1. Kuori, pilko ja kuullota sipuli. Jäähdytä.
  2. Laita suoli likoamaan kylmään veteen.
  3. Jauha morttelissa katajanmarjat, pippurit, suola ja savupaprika.
  4. Silppua yrtit ja chili.
  5. Jauha kylmät lihat. Sekoita sipuli, yrtit ja chili lihan joukkoon ennen toista jauhatausta ja jauha ne lihan seassa.
  6. Laita jauhetut lihat ja bataattisose yleiskoneen kulhoon ja sekoita, lisää morttelin mausteseos massan joukkoon.
  7. Kaada pikkuhiljaa jääkylmä punaviini massan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  8. Nosta massa kylmään.
  9. Aseta lionnut suoli makkarasuulakkeen ympärille. Tee suolen päähän solmu.
  10. Aloita makkaranmassan syöttäminen suoleen.
  11. Älä täytä suolta liian täyteen. 
  12. Pyörittele makkaroihin välit tasaisesti.
  13. Pistele kuoriin muutama reikä/makkara ennen kypsentämistä.
  14. Esikypsentäminen keittämällä: laita makkarat kattilaan kylmään veteen, kuumenna vesi 75-80 asteiseksi ja anna makkaroiden kypsyä 35 minuuttia. Makkarat nousevat pintaan kypsyessään. Jäähdytä valmiit makkarat nopeasti jääkylmän veden alla.
  15. Tai paista raaka makkara uunissa: voitele makkarat oliiviöljyllä ja paista ne 200 asteisessa uunissa n.40 minuuttia.
  16. Nauti karpalosinapin (klik) kera.


Seuraavaksi taidamme kokeilla lammasmakkaran valmistamista,
sen verran hauskaa hommaa makkaratehtailu oli.

-Sari-

4 kommenttia:

  1. Oi voi, varmaan toteutumaton haaveeni on tehdä itse makkara. Vaan kun sellaista vanhanajan lihamyllyä suuttimineen on niin vaikea saada. Ehkä joskus vuonna 1 kello 2. Mutta onneksi olkoon ja tosi herkullisen näköistä.

    T. Täysin arkista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina!
      Minullakin oli onni lainata tuota lihamyllyä suuttimineen, joka mahdollisti makkaratehtaan toteutumisen.
      Käyttökertoja kun tuollaiselle koneelle tulee sen verran vähän, että en ole malttanut itse investoida siihen.
      Ehkäpä sinunkin vuosi 1 ja klo 2 vielä koittaa :).

      Poista
  2. Sä oot kyllä uskomaton. Multa jäis kyllä tekemättä. Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin jäseneksi. Tuu sinäkin kylään Aurinkokujalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset kivasta kommentista Aurinkokujalle!
      Ja tervetuloa seuraamaan Vallattoman Keittiön elämää :).
      Kävinkin jo kurkkaamassa Aurinkokujalle. Ihania sisustusjuttuja!
      Kirppikset <3!

      Poista

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!