torstai 18. syyskuuta 2014

Olutpaisti vilja-allergiselleJippii, jihuu!!!

Alko toi kesällä valikoimiinsa oluen (klik), jota voin nauttia!
En niinkään kaipaa olutta juomaksi, mutta joissakin ruokajutuissa olen harmitellut, kun en voi sitä käyttää.
Vilja-allergia vaikuttaa myös juomatottuksiin; oluet ovat viljapohjaisia, osassa teollisia siidereitä on käytetty ohraa.

Nyt oli olutta tarjolla. Niinpä kaivoin reseptiarkistostani esiin yhden vanhan suosikkini; olutpaistin. Alkuperäisessä reseptissä käytetään tummaa olutta. Tämä olut ei ole tummaa, mutta päätin silti kokeilla. Olutta, mustaherukkaa, timjamia, tilkka punaviiniä kattilaan ja paisti kiehumaan. Meillä sattui olemaan naudan paahtopaisti, mutta tämä toimii hyvin myös lampaan tai hirven paistille.

Ja parastahan tässä on soosi, keitinliemestä ja kermasta keitetty kastike. Sitä kannattaa valmistaa reilu satsi, jotta jokainen voi ottaa sitä PALJON. Vallaton keittiö kokeili suurustaa soosin tapiokalla...en suosittele! Koostumus oli hm...mielenkiintoinen :). Jos voit, niin käytä Maizenan suurustetta ruskeisiin kastikkeisiin.

Paistin kaveriksi valmistui uunissa paahdettuja puikulaperunoita ja kermaista tattimuhennosta. Perunat, niiden tarina on pakko kertoa teille! Keväällä tallista löytyi pussinpohjallinen itäneitä puikuloita. Minulla oli ilmeisesti liikaa aikaa ja energiaa? Sillä roskiksen sijaan perunat päätyivät metsäreunaan sinne tänne kaivettuina. Sinne ne sitten unohtuivat, kunnes tänään katselin siellä ympärilleni ja pyysin apukokkia avukseni tarkastelemaan puoliksi nuuntuneita varsia. Kaivoimme sieltä ylös ämpärillisen kauniita puikuloita! Suoraan perunanviljelyn oppikirjasta ;).Olutpaisti:

  • 1 dl mustaherukkamehua (tiivistettä)
  • 1 pullo (0,5 dl) Green's Ipa India Pale Alea
  • 1,5 dl vettä
  • 1 dl punaviiniä
  • 2 rkl karkeaa merisuolaa
  • 1 rkl kuivattua timjamia
  • n.2,5 kg naudan paahtopaistia
Mittaa liemen aineet kattilaan, kuumenna ja sekoittele kunnes suola on sulanut. Lisää paisti kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä tunti, käännä paisti ympäri ja anna kiehua toinen tunti. Nosta kattila pois lämmöltä ja jätä paisti liemeen. Itselläni paisti oli liemessä yön yli. Nosta paisti liemestä, siivilöi liemi puhtaaseen astiaan. Leikkaa paisti ohuiksi siivuiksi, asettele tarjolle, ripottele pinnalle sormisuolaa ja tuoretta timjamia.

Kastike:

  • 5 dl paistin lientä
  • 2 dl kermaa
  • n.0,5 dl Maizenan ruskean kastikkeen suurustetta
Mittaa kattilaan paistin liemi ja kerma, kuumenna ja suurusta kastike. Itse pidän melko paksusta kastikkeesta, mutta valmista oman mieltymyksesi paksuista soosia.

Pakasta jäljelle jäänyt liemi tulevia kastikepohjia varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!