keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Mansikkainen chiasmoothie


Hörhö - ruokahörhö, 
on kriittisten ruokailijoiden nimitys minulle.
Kiinnostus ruoka-aineisiin ja uusiin tuotteisiin heräsi vahvasti omien allergioiden myötä. Allergiat ohjaavat paljon tämän perheen ruokavalintoja, eivätkä lainkaan huonoon suuntaan. No, taitaa arkiruokien raaka-aineet olla välillä massasta poikkeavia. Jälkikasvulle on tuttua syödä quinoa, hirssiä, tattaria tai muuta "omituista" ruokaa.

Chia on tällä hetkellä paljon puhuttu tuote, jota halusin kokeilla.

"Chia siemen sisältää n. 40 % kasviöljyjä, arviolta 20 % proteiineja eikä yhtään kolesterolia. Siemen koostuu merkittävistä määristä kuituja, antioksidantteja ja vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä lisäksi mineraaleja kuten kalsium, rauta, sinkki yms. Tuotteen tärkein ominaisuus on sen sisältämän öljyn Omega-3 pitoisuus, jota on enemmän kuin kalassa tai muissa jyvissä tai siemenissä. Omega-3 öljyt ovat tärkeässä roolissa vitamiinien ja muiden rasvojen liukenemisessa. Toinen hieno ominaisuus on Chia siemenen sisältämät ravintokuidut. Se sisältää n. 38 % hiilihydraatteja (30 % liukenemattomia, 3 % liukenevia ja loput aminohappoja). Korkea kuitupitoisuus sekä niiden hyvä nesteenimeytymis- ominaisuus (10 kertaa oman painona verran), auttaa painonhallinnassa sekä useissa ruoansulatusvaivoissa."
                lainaus: cocovishop - chian-siemenet

Aloitin kokeilun helppolla ja maukkaalla smoothiella chian siemenistä.
Tämä blogin versio on maidoton. Seuraavana päivänä lisäsin joukkoon vielä maustamatonta jogurttia ja pidin mausta vielä enemmän. Siementen on hyvä antaa turvota vedessä ennen smoothien valmistusta. Itse ratkaisin asian niin, että kävin lataamassa siemenet ja veden tehosekoittimeen heti herättyäni. Sen jälkeen aamutoimiin, joiden aikana siemenet olivat ehtineet turvota. Sitten vain loput aineet koneeseen, pyöritys ja aamupirtelö oli valmista.

Seuraavaksi täytyykin kehitellä jokin jälkkäri, jonka pohjana ovat chian siemenet.Mansikkainen chiasmoothie:

2 lasillista
 • 2 rkl chian siemeniä
 • 2 dl kylmää vettä
 • 2 dl pakastemansikoita
 • 1 tl kuivattuja vadelmanlehtiä
 • tuore basilikan oksa
 • 1 lime kuorittuna
Mittaa chian siemenet ja vesi tehosekoittimeen, anna turvota vähintään 15 minuuttia. Lisään muut aineet ja sekoita tasaiseksi smoothieksi.
Nauti ja lähde energisenä uuteen päivään."Ole ystävällinen.
Ole onnellinen.
Ole oma itsesi."


3 kommenttia:

 1. Tuota chiaa on nyt näkynyt niin jokapaikassa että itseäkin on alkanut kiinnostamaan. Saako sitä vain luontaistuotekaupoista? Kiva blogi sulla, liityn seuraajaksesi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) ja tervetuloa seurailemaan Vallattoman keittiön elämää.
   Itse osti chian siemenet Punnitse ja Säästä-kaupasta, mutta samainen pussi osui silmiini viime viikolla isossa ruokamarketissakin. Eikun ostoksille! Googlailemalla chiasta löytyi paljon tietoa.

   Poista
  2. Ok, pidänpä silmät auki ensi kerralla kaupassa käydessäni.. Olen itse siirtynyt osittain viljattomalle ruokavaliolle ja kaikki uudet jutut siihen liittyen kiinnostavat. :)

   Poista

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!