keskiviikko 19. elokuuta 2015

Tattarilimppu


Millainen rooli leivällä on teidän ruokailuissa?
Onko leipä aamupala?
Mukana ruoalla?
Välipala vaiko iltapala?

Meillä porukka jakautuu aamupalalla kahtia;
puolet puputtaa leipää ja puolet puuroa.
Itse olen aamuisin ehdottomasti puuroihminen, varsinkin arkisin.

Ruoalla meillä on leipää tarjolla ainoastaan keittojen kanssa.
Välipalalla ja iltapalalla leipää kuluu vaihtelevasti.
Tällä hetkellä tuoreet marjat ja jogurtti ovat olleet suosikit iltapalalla.


Leipätarjontaan kaipaa välillä vaihtelua.
Meillä on syöty tätä (klik) vuokaleipää hurjan paljon,
koska sitä on helppo valmistaa ja se maistuu kaikille.

Nyt päätin testailla hiivalla kohotetun leivän paistamista vuoassa.
Taikinaan käytin Viljatuotteen tummaa gluteenitonta jauhoseosta,
tattarileseitä ja tattarirouhetta.

Taikina valmistui vaivattomasti yleiskoneella.
Nostatin taikinan vuossa,
sitten vain vuoka uuniin paistumaan.


Lisäsin taikinaan Brushetta Mix-mausteseosta antamaan leivälle
tomaatin, valkosipulin ja yrttien makua.
Luin juuri purkin kyljestä,
että kokeile maustevoihin, dippeihin ja kastikkeisiin.
Kaikista neuvoista huolimatta mausteseos toimi hyvin myös leipämausteena.

Leipä kohosi hyvin,
oli rakenteeltaan mehevä ja helposti leikattava.
Minä pidän tämän leivän siivuista erityisesti paahdettuina.


Tattarilimppu

  • 1 rkl psylliumia
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 6 dl lämmintä (+42°) vettä
  • reilu teelusikallinen hunajaa
  • 6,5 dl Viljatuotteen tummaa gluleenitonta jauhoseosta (sis.tattarijauho, perunahiutale, pellavarouhe ja psylliumsiemenkuorijauhe)
  • 1 dl tattarileseitä
  • 1 dl tattarirouhetta
  • 3 rkl auringonkukansiemeniä
  • (1 rkl Brushetta Mixiä)
  • 1,5 tl suolaa
  1. Mittaa psyllium ja kuivahiiva yleiskoneen kulhoon, pyöräytä sekaisin. 
  2. Lisää hunaja ja vesi, sekoita kunnes hunaja on liuennut. Anna seistä kymmenisen minuuttia.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita riittävän kauan.
  4. Kaada taikina leipävuokaan ja anna kohota lämpimässä noin puoli tuntia.
  5. Paista 200°C noin 1 tunti. 



"Elokuun päivinä korjataan viljaa,
syksy lähestyy aivan hiljaa.
Pakkasen pikkuserkku on halla,
hiiviskelee pian kaikkialla."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!