sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Gluteeniton luumulimppu



Millainen talvisää teillä on?
Länsirannikolla on tällä viikolla riittänyt
sekä lunta että pakkasta.
Talvisista ulkoilukeleistä on täällä nautittu päivittäin.
Pakastin tyhjenee hurjaa vauhtia itsekeitetyistä mehuista,
kun lämmintä mehua tankataan termareihin
 ja lähdetään lammen jäälle luistelemaan.

Eväsleivät ja ruoka maistuvat ulkoilupäivinä.
Tällä kertaa leivoin muhkean limpun,
jonka maku hurmasi myös perheen ainoan 
tavallisesti tavisleipää syövän Kriittisen Ruokailijan.

Kuumensin gögipurkin lopun kattilassa ja 
lisäsin kattilaan pussillisen luumuja.
Soseutin pehmenneet luumut sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi.
Jos teillä on kaikki glögit jo juotu,
niin sekamehu, puolukka- tai mustaherukkamehu korvaa glögin hyvin.

Limpun jauhoina käytin 
Viljatuotteen tummaa gluteenitonta jauhoseosta,
tattarirouhetta ja Risentan siemennäkkärisekoitusta.
Sekoituksessa on auringonkukan-, seesamin-, kurpitsan-, pellavan-, psyllium- ja chiansiemeniä.
Maustoin taikinan inkiväärillä.


Leipätaikina sai pyöriä yleiskoneen kulhossa 10 minuuttia,
jonka jälkeen muotoilin sen limpuksi jauhotetulla alustalla.
Limppu sai nousta pellillä, 
liinan alla, lämpöisellä vedellä täytetyn 
tiskialtaan päällä 45 minuuttia.
Melkoisen muhkeaksi limpuksi taikina kohosikin.


Gluteeniton luumulimppu

  • 200 g kivettömiä kuivattuja luumuja
  • 2 dl glögiä/marjamehua
  • 2 rkl psylliumia
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 5 dl Viljatuotteen tummaa gluteenitonta jauhoseosta (sis. tattarijauho, perunahiutale, pellavarouhe ja psylliumsiemenkuorijauhe)
  • 1 dl tattarirouhetta
  • 1 dl siemensekoitusta (Risenta siemennäkkileipä -leivontasekoitus)
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1,5 tl suolaa
  • 5 dl luonnonjogurttia
  • 2 rkl siirappia
  1. Mittaa glögi/mehu kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja lisää luumut kattilaan. Keitä luumuja kymmenisen minuuttia, soseuta pehmenneet luumut sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi.
  2. Mittaa kuivat aineet yleiskoneen kulhoon ja sekoita.
  3. Kuumenna jogurtti +42 asteiseksi, sekoita luumusose ja siirappi jogurtin joukkoon ja lisää neste jauhojen joukkoon koko ajan sekoittaen.
  4. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia.
  5. Muotoile taikina limpuksi jauhotetulla alustalla ja nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille kohoamaan.
  6. Kohota liinan alla lämpimässä paikassa 45 minuuttia.
  7. Paista leipää 200 asteisessa uunissa n. tunnin verran. Varmista kypsyys kopauttamalla limpun pohjaan, kumiseva ääni kertoo leivän olevan kypsä.


"Nirskuen ja narskuen,
puhuu herra Pakkanen.
Luonto nukkuu uneksuu,
metsässä on tammikuu."


Suloista sunnuntaita sinulle!
-Sari-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!