Nokkosta, nokkosta ja nokkosta!
Siitä ovat tämän viikon ruoat tehty.
Safkatutkan sivulta (klik) löydät hyvän listan
kerättävistä villiyrteistä ja -vihanneksista
sekä huomioonotettavista asioista.
Käy kurkkaamassa!
Sunnuntaiaamuna ryöppäsin nokkosia
ja hienonsin ne sämpylätaikinaa.
Taikina oli vallan vihreää,
koska käytin öljynä kurpitsansiemenöljyä,
joka osaltaan värjäsi taikinaa vihreäksi.
Tein taikinasta hiukan löysän,
koska halusin sämpylöistä pehmoisia.
Jaoin taikinan kolmeen osaan,
jotka pyörittelin pötköiksi jauhotetulla alustalla
ja jaoin sitten sämpylöiksi.
Nostatin ja paistoin sämpylät patonkipellillä.
Gluteenittomat nokkossämpylät (12 kpl)
- 1 l nokkosenversoja
- vettä ryöppäämiseen
- 5 dl maustamatonta jogurttia
- 50 g hiivaa
- 2 rkl psylliumia
- 1 dl siemensekoitusta (Risentan siemennäkkärisekoitusta)
- 2 dl tattarijauhoa
- 2 dl hirssijauhoa
- 1 dl härkäpapujauhoa
- 1/2 dl Fibrex sokerijuurikashiutaleita
- 0,5 dl tattarirouhetta
- 1 rkl kookossokeria
- 1 tl suolaa
- 0,5 dl kurpitsansiemenöljyä (tai oliiviöljyä)
- Huuhdo nokkosenversot ja ryöppää ne nopeasti (1 min) kiehuvassa vedessä, valuta lävikössä.
- Hienonna ryöpätyt nokkoset veitsellä.
- Mittaa kaikki kuivat aineet yleiskoneen taikinakuhoon ja sekoita.
- Kuumenna jogurtti 37 asteiseksi, murenna ja sekoita hiiva jogurtin joukkoon.
- Lisää jogurtti, hienonnetut nokkoset ja öljy kuivien aineiden joukkoon, anna taikinan pyöriä 10 minuuttia.
- Leivo taikina sämpylöiksi hyvin jauhoitetulla alusta. Taikina on tarttuvaista, joten kertakäyttöhanskat ovat hyvä apu sämpylöiden pyörittelyyn.
- Anna sämpylöiden nousta liinan alla 20-30 minuuttia. Paista sämpylät 220 asteessa noin 20 minuuttia.
"Kevätpuro lorisee,
Uppo-Nalle horisee.
Kevätmietteissä hassuissa,
kumpparit väärissä tassuissa."
(Uppo-Nallen runoja, kirj. Elina Karjalainen)
Hypätkääpä kumppareihin
ja lähtekää hortoilemaan!
-Sari-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!