perjantai 24. heinäkuuta 2015

Gluteeniton pizza


Mistä tietää olevansa kesälomalla?
Meillä se tarkoittaa vaihtelevaa määrää ruokailijoita ja yöpyjiä.
Iltaruokaa miettiessä lasketaan ensin ruokailijoiden määrä.
Sään salliessa ruoka valmistetaan ja nautitaan kesäkeittiöllä.
Nyt perustimme sinne kulmakunnan parhaan pizzerian.

Pizzoja on kiva tehdä isommalla jengillä.
Silloin voi varata täytteitäkin useampaa sorttia.
Täytevaihtoehtoina oli kanaa, pepperonia, tonnikalaa, aurinkokuivattua tomaattia, persikkaa, ananasta, punasipulia, oliiveja, jalopenoja ja sinihomejuustoa pakollisten tomaattikastikkeen ja juustoraasteen lisäksi.
Jokainen sai valmistaa mieleisensä pizzan itse.


 Pizzataikinan tein ainoastaan gluteenittomana.
Gluteeniton taikina kelpasi kaikille ja helpotti huomattavasti, 
kun pystyimme valmistamaan ja paistamaan kaikki pizzat samoilla alustoilla.


Pizzat paistettiin grillissä kuumennettujen vuolukivien päällä.
Meillä pizzakivet ovat luonnonkiviä,
mutta kaupoissa on saatavilla ihan tarkoitukseen suunniteltuja pizzakiviä.


Kivet kuumennetaan kuumiksi ja pizza nostetaan lastan avulla kivelle , grillin kansi kiinni ja odottelemaan herkullisen tuoksun hiipimistä kesäiltaan.
Ikuisuuskysymys on, kuuluuko pizzan juusto laittaa täytteiden alle vai päälle?


Oregano odotteli purkissaan pizzojen valmistumista.

Pohjataikina toimi hyvin,
se oli helposti kaulittavissa, 
pysyi koossa grilliin nostettaessa ja paistui hyvin.


Gluteeniton pizzataikina

  • 2 rkl psylliumia
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 tl sokeria
  • 5 dl lämmintä vettä
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 3 dl hirssijauhoa
  • 1,5 dl durraa
  • 1,5 dl teff-jauhoa
  • 0,5 dl pofiber perunakuitua
  • suolaa
  1. Mittaa psyllium, kuivahiiva ja sokeri yleiskoneen kulhoon. Pyöräytä sekaisin.
  2. Lisää vesi, sekoita ja anna seistä n. 10 minuuttia.
  3. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.
  4. Alusta taikinaa pitkään, minä annoin koneen pyöriä n. kymmenen minuuttia.
  5. Siirrä taikina kulhoon, peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi, noin tunnin verran.
  6. Leivo pizzapohjiksi hyvin jauhoitetulla alustalla.
  7. Täytä ja paista pizzat.


Pizzaillan päättyessä huomasimme pimeiden kesäöiden saapuneen.

-Sari-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!