sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Gluteeniton joululimppu


Eilen juhlittiin pikkujoulua
ja tänään sytytettiin ensimmäinen adventtikynttilä.
Keittiössä ovat tuoksuneet mausteet;
on leivottu pipareita (klik)ja maustettu riimihärkää (klik).

Joululimppua oli vielä saatava,
mutta allergia perinteisille leipämausteille aiheutti haasteen.
Ajattelin myös tehdä limpusta maidottoman
ja silti halusin siihen pehmoista makua.

Joululimpun nesteeksi valikoituivat
glögijuoma ja kookosmaito.
Makeutta taikinaan toi itsetehty omenahillo ja kookossokeri.
Jauhoina käytin tummaa gluteenitonta jauhoseosta,
tattarirouhetta ja -leseitä.
Jouluista makua taikinaan sain lisäämällä siihen piparkakkumaustetta.


Gluteenittoman leivän teossa on tärkeää
alustaa taikinaa riittävän kauan.
Mietinkin, että kirjoittelenko resepteihin; 
"Alusta taikinaa tiskinkoneen tyhjäyksen ajan."

Taikina leivotaan leiväksi heti vaivaamisen jälkeen ja
kohotetaan vain kerran.
Itse lasken tiskialtaan täyteen lämpöistä vettä
ja nostan uunipellin siihen päälle.
Näin leivonnaisilla on tarpeeksi lämmin paikka kohota.


Koristelin kohonneen leivän siemensekoituksella
ja leikkasin siihen muutaman viillon terävällä veitsellä ennen paistamista.
Uunista tulvi ihanan mausteinen tuoksu leivän paistuessa.
Kriitinen ruokailija totesi aamupalalla,
että: "Tämä leipähän maistuu piparkakuille."


Gluteeniton joululimppu

  • 2 dl glögiä
  • 1 rkl psylliumia
  • 2 rkl omenahilloa
  • 4 dl kookosmaitoa
  • 6 dl Viljatuotteen tummaa gluteenitonta jauhoseosta (sis.tattarijauho, perunahiutale, pellavarouhe ja psylliumsiemenkuorijauhe)
  • 1 dl tattarirouhetta
  • 1 dl tattarileseitä
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl kookossokeria
  • 1 tl piparkakkumaustetta
  1. Mittaa glögi ja psyllium yleiskoneen kulhoon, sekoita ja anna psylliumin turvota n. 10 minuuttia.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lämmitä kookosmaito +42 asteiseksi.
  3. Sekoita omenahillo turvonneen psylliumin joukkoon.
  4. Lisää lämmin kookosmaito taikinaan.
  5. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet taikinaan ja alusta taikinaa n. 10 minuuttia.
  6. Muotoile taikina limpuksi jauhoitetulla alustalla ja nosta se uunipellille kohoamaan. Peitä leipä liinalla ja anna kohota 45-60 minuuttia lämpöisessä paikassa.
  7. Koristele leipä halutessasi siemenillä ja vedä pintaan muutama viilto terävällä veitsellä.
  8. Nosta leipä uuniin ja paista 200 asteessa tunti.
  9. Anna leivän jäähtyä ritilän päällä, jos maltat ;).


Tunnelmallista joulunalusaikaa toivotellen,
-Sari-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!