keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Omenahillo

Jokasyksyinen omppulähetys apukokin tädiltä saapui tänäkin syksynä. Ihanan makeita punaposkisia omenoita iso säkillinen. Kriittiset ruokailijat rouskuttivat niitä kilvan, uunissa paistui omenapiirakka ja silti omenoita oli jäljellä paljon. Lajikkeena näitä omppuja ei voi säilyttää tuoreena pitkään. Siispä omppuhilloa keittämään!

Hilloista ja sokereista on viime aikoina käyty paljon keskustelua. Mitä mieltä sinä olet? Onko lupa käyttää sokeria silloin tällöin? Miten paljon on kohtuullisesti? Mitä sokeria tulisi käyttää? Niin monta mieltä askarruttavaa kysymystä.

Omenoista meillä keitettiin joka tapauksessa hilloa sokerin kera. Omasta hillosta tiedät takuuvarmasti, mitä se sisältää. Tykkään käyttää omenahilloa talven aikana leivonnassa ja kastikkeiden maustajana. Aamu- ja iltapaloilla hillo maistuu puuron päällä. Tällä kertaa toinen kattilallinen keitettiin hilloksi hillo-marmeladisokerilla ja toinen perus hillosokerilla. Nuo reseptien sokerimäärät ovat varmasti pienempiä kuin sokeripussien suositukset, mutta ovat toimineet hyvin.

Vallattomassa keittiössä ompuista porataan siemenkota pois ja omput pilkotaan kattilaan kuorineen päivineen. Hilloon antavat makua kaneli, lime ja sitruuna. Punakuorisista omenoista keitetystä hillosta tulee sosoutuksen jälkeen kauniin punertavaa. Soseutan hillon pikaisesti sauvasekoittimella keittämisen jälkeen. Nopea pyöräytys, jotta hilloon jää rakennetta. Minusta hillo on parempaa vähemmän sileänä. 

Omenahillo:

  • n. 3 litraa pilkottuja omenakuutioita
  • 1 kanelitanko
  • 1 limen mehu
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 pkt hillo-marmeladisokeria tai 0,5 kg hillosokeria
  • 2 dl vettä
Poista omenoista siemenkodat ja pilko omenat kuutioiksi. Laita omenat kattilaan, lisää vesi, kanelitanko ja sokeri. Keitä kunnes omenat ovat pehmenneet, eri lajikkeet kypsyvät hiukan eri ajassa. Itse keitin hilloa n.15 minuuttia. Lisää keittämisen loppuvaiheessa puristetut lime- ja sitruunamehut hillon joukkoon.
Nosta kattila liedeltä, poista kanelitanko ja soseuta omenakuutiot hilloksi sauvasekoittimella. Kaada hillo puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje purkit. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ennen jääkaappiin tai kellariin kuljettamista.

"Hiiri keittää hilloa,
hännällänsä hämmentää.

Antaa tuolle ja tuolle,

maistaa jotain itsekin

ja vie loput kellariin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!