Syyskuu ja syksyn tuoksu metsässä. Auringon lämpö ja punaisena loistavat puolukkamättäät. Puolukkaretken päätteeksi Vallattomassa keittiössä herkuteltiin syksyisellä kakulla, jota maustoivat omena ja puolukka. Tuorejuusto toi kakkuun mehevän rakenteen ja pehmeän maun. Minulla sattui olemaan jääkaapissa mangonmakuinen tuorejuusto, mutta valitse sinä omaa makuasi mielyttävä vaihtoehto.
Kakku sai koristeeksi ripauksen tomusokeria, tuoreita puolukoita ja muutaman ruusupavun kukinnon.
Puolukka-omenakakku:
- 1 dl kermaa
- 1 tl psylliumia
- 50 g voita
- 2 munaa
- 2 dl sokeria
- 200 g tuorejuustoa
- 2 dl hirssihiutaleita
- 1,5 dl hirssijauhoa
- 0,5 tl ksantaania
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljaa
- 1 rkl konjakkia
- 2-3 kotimaista omenaa kuutioina
- 1,5 dl puolukoita
- 2 rkl ruskeaa raakaruokosokeria
- 1 tl kanelia
- Sekoita psyllium kerman joukkoon paisumaan.
- Pilko omenat, sekoita kulhosssa omenakuutiot, puolukat, raakaruokosokeri ja kaneli sekaisin.
- Sulata voi.
- Vaahdota kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
- Lisää tuorejuusto vaahtoon varovaisesti sekoittaen.
- Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
- Sekoita taikinaan kerma-psylliumseos, sulatettu voi ja konjakki.
- Sekoita taikina tasaiseksi.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Jätä n. 1 dl taikinaa kulhoon.
- Ripottele taikinan päälle omena-puolukkaseos ja lusikoin jäljellä oleva taikina niiden päälle.
- Paista 200 asteessa 30-40 minuuttia.
- Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.
"Tiitiäinen metsäläinen
pieni menninkäinen,
posket tehty puolukasta,
tukka naavatuppurasta,
silmät on siniset tähdet.
Tiitiäinen metsäläinen
pieni menninkäinen,
keinu kuusen kainalossa,
tuutu tuulen kartanossa,
sammuta siniset tähdet!"
-Teoksesta Unikeinu, meidän lasten runot- Kirsi Kunnas
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!