keskiviikko 24. elokuuta 2016

Gluteeniton kesäkurpitsakakku


Arvaatko, mikä on Kriittisten Ruokailijoiden
mielestä paras tapa syödä kesäkurpitsaa?
No, suklainen kurpitsakakku tietenkin!

Omassa puutarhassani kesäkurpitsat eivät kasvaneet alkua pidemmälle.
Onneksi lähipiirissä on taitavampiakin viljelijöitä,
niinpä olen saanut kesäkurpitsoja keittiööni runsaasti.

Löysin reseptikansiostani tämän vanhan kakkuohjeen
ja muokkasin sen gluteenittomaksi.
Olen saanut ohjeen joskus äidiltäni, 
sen tarkemmin en reseptin alkuperää tiedä.

Kakku on todella helppo valmistaa.
Kaikki aineet mitataan yleiskoneen kulhoon ja 
pyöräytetään kerralla sekaisin.
Sitten taikina vain kakkuvuokaan ja uuniin.

Kakku on parhaimmillaan muutaman päivän päästä.
Annoinkin sen tekeytyä kaksi yötä jääkaapissa ennen koristelua.
Koristelin kakun kinuskilla,
jonka keitin fariinisokerista ja kermasta.
Päälle ripottelin hiukan toffeerakeita.





Gluteeniton kesäkurpitsakakku
  • 2 dl hirssijauhoa
  • 1 dl tapiokatärkkelystä
  • 1 dl tattarijauhoa
  • 2 dl kookosjauhoa
  • 0,5 tl ksantaania
  • 1 rkl psylliumia
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 4 dl sokeria
  • 1,5 dl tummaa kaakaota
  • 2 dl öljyä
  • 5 dl kuorineen raastettua kesäkurpitsaa
  • 2 kananmunaa
  • loraus konjakkia
  1. Mittaa kaikki aineet yleiskoneen kulhoon.
  2. Sekoita taikinaa pienellä nopeudella 30 sekuntia ja sen jälkeen suurella nopeudella 3 minuuttia.
  3. Kaada taikina rengasvuokaan. Minä käytin silikonivuokaa, jota ei tarvitse jauhottaa. Tarvittaessa jauhota vuoka kookoshiutaleilla.
  4. Paista kakkua 175 asteessa 60-70 minuuttia. Kokeile kakun kypsyys tikulla ennen kuin otat kakun pois uunista.
  5. Anna kakun mehevöityä viileässä yön yli.
  6. Koristele kakku halutessasi.
Kinuskikastike:
  • 2 dl kermaa
  • 1,5 dl fariinisokeria
  1. Kuumenna kerma ja sokeri paksupohjaisessa kattilassa kiehuvaksi koko ajan sekoitellen.
  2. Pienennä lämpöä niin, että seos kuplii tasaisesti.
  3. Sekoittele kunnes kastike alkaa paksuuntua, noin 15-20 minuuttia.
  4. Kaada lämmin kastike kylmän kakun päälle ja koristele koristerakeilla.


"Kissat ne kahvia keitteli,
poroja pannuun heitteli,
maistoivat kissat kuumaa juomaa.
Huusivat: heti kermaa tuokaa!"

Makoisia kaffihetkiä toivotellen,
Sari

4 kommenttia:

  1. Tätä pitäisikin kokeilla kun noita kurpitsoita tuntuu kasvavan sittenkin. Ensin näytti huonolta, mutta nyt ilmat vähän lämpenivät ja kurpitsat innostuivat kasvamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos innostut kokeilemaan.
      Niin siinä usein käy, että syksyn pimeät yöt saavat kurpitsat kasvamaan.
      Minäkin löysin kompostiin istuttamastani kurpitsasta yhden pyöreän kurpitsan alun! :D

      Poista
  2. Hei, näyttää niin herkulliselta että pakko kokeilla tätä! Voiko käyttää jotain muuta tapiokatärkkelysten sijaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perunajauhot toimivat hyvin samalla tavoin kuin tapiokatärkkelys, joten voit varmasti korvata niillä :)
      Mukavia leivontahetkiä!

      Poista

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!