maanantai 19. syyskuuta 2016

Viinipäiväntasaus: Gluteeniton mätikakku ja aurinkoinen basilikalevite



Viikonloppuna oli jälleen aika vaihtaa
viinin väriä valkoisesta punaiseen.

Viikonlopulle osuivat myös ystäväni polttarit.
Niinpä me muistelimme menneitä valkoviinin kanssa,
puhdistimme aistimme saunan ja kuplien kera.
Illallisella maalailtiin tulevaisuutta punaviinin siivittämänä.

Ihanan päivän herkut rakentuivat
viinien värien ympärille.
Alkutervehdykseksi siemailimme ensimmäiset kuohuviinit.
Alkumaljojen jälkeen siirryimme 
valkoviinin kera maistelemaan mätikakkua.
Minun vastuullani oli mätikakun valmistus.

Mätikakku valmistui samaan tapaan kuin
blogin resepteistä löytyvä savukalkkunakakku (klik).
Pohjan tähän kakkuun tein tällä reseptillä (klik).
Savukalkkunan vaihdoin kirjolohen mätiin ja
täytteeseen käytin ainoastaan laktoosittomia tuotteita.

Mätikakun lisäksi valmistin saunomisen huikopalaksi
pellillisen siemenleipää (klik) ja sen kaveriksi
valkosipulilla maustettua levitettä
aurinkokuivatuista tomaateista ja basilikasta.

Muun ajan sainkin nauttia muiden valmistamista herkuista
ja upeasta syysauringon kultaamasta saaristosta,
viinejä unohtamatta ;).


Gluteeniton mätikakku
Pohja:
  1. Levitä leivinpaperi uunipellille ja aseta gerberavuoka pellille.
  2. Valmista taikina ja levitä se tasaisesti vuoan pohjalle.
  3. Paista ohjeen mukaan ja anna pohjan jäähtyä vuoassa.
  4. Siirrä pohja vuoan kera odottamaan täytettä.
Täyte:
  • 2 dl kermaa
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 rasia (200g) Viola Yrtit-tuorejuustoa
  • 1 rasia (150g) kirjolohenmätiä
  • 1 nippu tilliä silputtuna
  • 1/2 punasipuli kuutioituna
  • 1 sitruunan mehu
  • 5 liivatelehteä
  • 1 dl vettä
  • 1 luomu yrttiliemikuutio
  1. Ota mäti sulamaan ajoissa.
  2. Kuumenna vesi ja valmista kasvisliemi yrttiliemikuutiosta.
  3. Pistele haarukalla reikiä vuoassa olevaan leipäpohjaa ja lusikoi 2 rkl kasvislientä tasaisesti leivän pinnalle.
  4. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen.
  5. Vaahdota kerma, sekoita jogurtti ja tuorejuusto vaahdon joukkoon.
  6. Lisää tillisilppu, pieneksi kuutioitu punasipuli ja sitruunamehu täytteeseen.
  7. Kuumenna uudelleen jäljellä oleva kasvisliemi ja liuota kuivaksi puristetut liivatteet liemen joukkoon.
  8. Kaada liivateseos tasaisena nauhana koko ajan sekoittaen täytteen joukkoon.
  9. Sekoita lopuksi kirjolohenmäti täytteeseen.
  10. Kaada täyte vuokaan leipäpohjan päälle.
  11. Peitä vuoka foliolla ja nosta kylmään hyytymään yön yli.
  12. Koristele kakku haluamallasi tavalla.



Aurinkoinen basilikalevite

  • 200 g Violan aurinkokuivattu tomaatti-tuorejuustoa
  • 100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 1 ruukku basilikaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • muutama kierros suolaa ja mustapippuria myllyistä
  1. Mittaa kaikki aineet tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi.
  2. Anna levitteen maustua muutama tunti kylmässä ennen herkuttelua.


On syksy niin ihmeellinen
säv. Jussi Rasinkangas
sanat. Juhani Konola

On syksy niin ihmeellinen. Minä kaikkea ymmärrä en.
Miten vihreä maa, värin uuden nyt saa,
linnut lentävät merien taa.

Mihin siilit ja etanat käy? Niitä syksyllä missään ei näy.
Mihin pois katoaa, missä siilien maa,
mullan allako ne asustaa?

Kuka vaahterat kauniiksi saa, värit muuttaa ne, nyt punertaa?
Kuka pensselillään lehdet käy värjäämään?
Missä maalarin tuon kotimaa?

Miten kypsyvät puolukat nuo? Mistä karpalot päälleen saa suo?
Mikä punertumaan saapi marjat ja maan?
Syksyn ihmeitä kaikki on vaan.

On syksy niin ihmeellinen, minä kaikkea ymmärrä en.
Miten muutoksen saa koko kesäinen maa?
Värit hehkuvat nyt loistossaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!