sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Keittiökierrätystä ja sytykeruusuja


Ystävänpäivän kunniaksi päätin olla ystävällinen itselleni ja tehdä jotain, mistä pidän. Kierrätystä, askartelua ja ulkoilua savun tuoksua unohtamatta. 
Keittiössä kertyy hurjan paljon sekä kanamunakennoja että kynttilänpätkiä. Rakkaudesta kierrättämiseen en malta heittää niitä roskiin. Niinpä keittelin niistä jälleen sytykeruusuja. Sytykeruusut ovat kiva tuliainen/pieni lahja niin talviaikaan kuin kesälläkin.
Talvella sytytellään tulia takkoihin ja kesällä puusaunoihin.
Ja ovathan nuo ruusut paljon kauniimpia kuin kaupan sytykepalat vai mitä?


Kesäkeittiön Högfors on oiva paikka sytykeruusujen keittämiseen.


Högfors-rukka oli öljyämisestä huolimatta saanut tuolla kostessa talvessa hiukan ruostetta pintaansa. Hella ja piippu olivat niin kylmät, että savua luikerteli joka kolosta.


Olimme Kriitikon kanssa repineet munakennojen pohjat ruusujen muoteiksi ja muu osa kennoa on revitty kapeiksi suikaleiksi, joita on pyöritelty ruusujen sisustaksi. Pienillä jätepaloilla sisusta on tiivistetty niin tiukaksi, että se pysyy pohjakupissa ilman limaa tms.


Erivärisistä kennoista saa sävyjä ruusuihin eri väristen kynttilöiden lisäksi.


Ei savua ilman tulta! Ihanaa, piippu lämpesi ja hella alkoi vetää!


Ensimmäisen liemen keitin punasävyisistä kynttilänjämistä. Kynttilän jämät vain kattilaan ja kattila kuumalle hellalle. Sitten vain odotellaan sulamista. Pihalla pakkasessa liemen liika kuumeminen ja tuleen syttyminen ei ole todennäköistä. Varaudu kuitenkin kannella, jotta saat mahdollisen leimahduksen sammutettua.
Ruusujen keittäminen on hommaa, joka kannattaa tehdä ulkona, jos vain mahdollista. Sulavista kynttilöistä lähtee sen verran katkua, että sisätiloissa homma vaatii ainakin todella tehokkaan ilmastoinnin.


Minulla on käytössä metalliset grillipihdit, joilla nostelen ruusut kynttiläliemeen. Annan niiden olla liemessä, kunnes liemi on imeytynyt niihin todella hyvin. Sen jälkeen nostelen ruusut pihdeillä leivinpaperille jäähtymään.


Valmiita ruusuja punaisen ja vihreän sävyissä. 
Vielä paketointi kauniisti ja sytyketuliaiset ovat valmiita.


"Recycling
turns things
into other things.
Which is like
magic."

Ps. Ruusujen oheistuotteina paistettujen pannareiden resepti on tulossa blogiin myöhemmin.

2 kommenttia:

 1. Hieno lahjaidea niille, joilla on takka tai puulämmitteinen sauna.

  T. Täysin arkista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain Kristiina :).
   Sopii myös lahjaksi retkeilystä pitävälle ja nuotiolla viihtyvälle ystävälle.

   Poista

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!