Vuodenkiertoa rytmittävät erilaiset juhlapäivät herkkuineen.
Minusta on mukavaa, että niitä kyseisen juhlan herkkuja syödään sinä tiettynä päivänä, johon ne kuuluvat. Mämmiä ei kuulu syödä tammikuussa eikä laskiaispullia heti uuden vuoden jälkeen!
Niin ja kuntien säästöt koulu- & päiväkotiruokailussa ovat hassuja... Kerropa Runebergistä ja tortuista, joita ei enää voi edes maistella! Kotona sitten maistatte. Kulttuurin oppimiseen kuuluu ehdottomasti myös juhliin liittyvät ruoat! Tulipahan papatettua, hah ja hih.
Asiaan. Tänä vuonna leivoin Runebergintortut gluteenittomina ja vaihdoin mantelin allergian vuoksi kookokseen. Reseptin pohjana toimi vuosia sitten Pirkasta nappaamani ohje. Taikinaan sain murustettua loput jouluksi leipomani piparit (klik). Tortut kostutin tummasta rommista keittämälläni siirapilla.
Kriittiset ruokailijat vaativat kaupasta myös ihan "oikeita" Runebergintorttuja kotikutoisten rinnalle. Tänä vuonna kotona valmistetut veivät makutestissä kuitenkin voiton kaupan tortuista. Jihuu!
Gluteenittomat Runebergintortut:
(9 kpl)
- 150 g voita
- 1 dl sokeria
- 1 dl fariinisokeria
- 2 kananmunaa
- 1,5 dl gluteenitonta piparimurua (klik)
- 1 dl kookosjauhoa
- 1,5 dl hirssijauhoa
- 1,5 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl ksantaania
- 1 dl kuohukermaa
- kookosöljyä voiteluun
- Murskaa piparit ja sekoita muiden kuivien aineiden joukkoon.
- Voitele muffinipellin kolot(9) kookosöljyllä.
- Vaahdota voi ja sokerit.
- Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
- Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
- Sekoita kerma taikinan joukkoon.
- Jaa taikina muffinipellin koloihin.
- Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia.
Rommisiirappi:
- 0,5 dl tummaa rommia
- 0,5 dl sokeria
- 0,5 dl fariinisokeria
- Kuumenna kaikki aineet kattilassa ja sekoittele kunnes sokerit ovat liuenneet.
- Kostuta muffinssit siirapilla muffinipellin koloihin. Peitä pelti foliolla ja nosta yöksi jääkaappiin maustumaan.
- Koristele valmiit tortut vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella.
"Puhuu kuin Ruuneperi"
-suomalainen sanonta-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!