torstai 17. joulukuuta 2015

Gluteeniton rosmariininäkkileipä


Näkkileipäkaulin!
Etsin kyseistä kaulinta kauppojen valikoimista 
huonolla menestyksellä.
Ei löytynyt,
eikä  minulla ollut enää aikaa tilailla nettikaupoista
ja odotella postin tuomaa pakettia.

Luovuus käyttöön ja
aarreretkelle liinakaappiin.
Sieltä löytyi useita mummon virkkaamia liinoja,
joista yksi päätyi tekemään näkkärikaulimen virkaa.
Ja eihän tuolle kummoisesti siinä hommassa käynyt,
taikina ei ollut tarttuvaa sorttia,
eikä muutenkaan liinaa tärvellyt.
Pesun jälkeen kukaan ei edes tiedä sen pestistä
näkkärikaulimena.

Minä olin tyytyväinen,
kun näkkileivät saivat kauniin kuvion pintaansa.
Nämä näkkärit maustoin rosmariinilla ja 
lisäsin taikinaan unikonsiemeniä.
Leivoin näkkäleivät aaton alkuruoalle kalan kaveriksi.
Minusta kalaruoat maistuvat astetta paremmilta
näkkileivän kera.


Anna taikinan jäähtyä jääkaapissa ennen leipien leipomista.
Taikinapötköstä on helppo leikata 
samanpaksuisia taikinakiekkoja kaulittavaksi.


Pitsiliinalla kaulitaan leivän pintaan kauniit kuviot.



Ripottele vielä hiukan merisuolaa
leipien pinnalle ennen paistamista.


 Gluteeniton rosmariininäkkileipä
(n.20 kpl)
  • 4 dl tattarijauhoa
  • 2 dl härkäpapujauhoa
  • 1 tl psylliumia
  • 1 rkl unikonsiemeniä
  • 1 tl rosmariiniä
  • ripaus suolaa
  • 2 dl vettä
  • 100 g voita sulatettuna
  • hienoa merisuolaa leipien pinnalle
  1. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita keskenään.
  2. Lisää kulhoon vesi ja voisula.
  3. Sekoita ja vaivaa taikina käsin valmiiksi. Taikina on valmista, kun se on yhtenäinen kulhoon tarttumaton taikinapallo.
  4. Muotoile taikinasta tanko ja nosta taikina jääkaappiin jähmettymään.
  5. Leikkaa taikinasta kiekkoja, kauli ne ohuiksi leiviksi jauhotetulla alustalla.
  6. Paina leipiin kuvio pitsiliinalla.
  7. Nostele valmiit leivät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja ripottele päälle hiukan merisuolaa.
  8. Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia.



"Never Underestimate
the Value of
Doing Nothing."

-Winnie the Pooh-




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!