lauantai 12. maaliskuuta 2016

Gluteenittomat eväsleivät


"Talitintin titityy
kevätsointiin virittyy.
Mäyrämuori havahtuu,
joko nyt on maaliskuu?"


Te olette tärkeitä!
Te, blogin seuraajat ja lukijat.

Välillä omat voimavarat ovat vähissä ja
blogi päivittyy harvakseltaan.
Silloin on ihanaa lukea esim. Instassa (klik),
että joku odottelee reseptiä.
Te annatte energiaa kirjoittamiseen,
kiitos siitä!

Ja nyt kohti näiden leipästen ohjetta.
Taikinan nesteenä käytin luumumehua,
sellaista 100% täysmehua.
Luumu sisältää kuitua ja hedelmän omaa sokeria,
joka riitti hyvin energiaksi taikinan hiivalle,
muuta makeutusta ei tarvittu.

Täydensin härkäpapujauhovarastoni Ruohonjuuren (klik) myymälästä
käydessäni edellisviikolla Turussa.
Niinpä taikinan jauhoseoksessa on 
härkäpapujauhoa, tattarijauhoa ja -rouhetta,
Fibrex sokerijuurikashiutaleita ja siemensekoitusta.
Siemensekoituksena käytin Risentan (klik) siemennäkkileipäseosta.


Leivät muistuttavat ruisleipää, ainakin Apukokin mielestä.
Hänen mielestään nämä olivat parasta leipää pitkään aikaan.


Leivät olivat juuri sellaisia,
joita olen itse kaivannut kylmäsavulohen kaveriksi.


Gluteenittomat eväsleivät (14 kpl)
  • 25 g hiivaa
  • 2 rkl psylliumia
  • 5 dl luumutäysmehua
  • 2 dl härkäpapujauhoja
  • 1 dl tattarijauhoa
  • 1 dl tattarirouhetta
  • 1 dl Fibrex sokerijuurikashiutaleita
  • 1 dl siemensekoitusta (esim. siemennäkkäriseos)
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  1. Mittaa psyllium ja murenna hiiva yleiskoneen taikinakulhoon.
  2. Lämmitä luumutäysmehu +37 asteiseksi, sekoita mehu hiivan ja psylliumin joukkoon, anna seistä 5-10 minuuttia.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää ne ja oliiviöljy taikinaan. Anna taikinan vaivaantua 10 minuuttia.
  4. Taikina on hiukan tahmaista, joten kertakäyttöhanskat ovat oiva apu leipomisessa. 
  5. Ota taikinasta ruokalusikalla taikinapala, pyöräytä se palloksi jauhoitetulla alustalla ja painele ohueksi leipäseksi.
  6. Nosta leivät kohoamaan leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, liinan alle, lämpimään paikkaan puoleksi tunniksi.
  7. Pistele kohonneet leivät ja paista kiertolämmöllä 200 asteessa 20 minuuttia.
  8. Anna leipien jäähtyä ritilällä. 



Leppoisaa viikonloppua toivotellen,
-Sari-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!