Onko maa-artisokka sinulle tuttu raaka-aine?
Minä tutustuin maa-artisokan mukuloihin, kun Kriitinen Ruokailija toi niitä minulle pussillisen ystävänsä äidiltä. Tuon ensimmäisen pussillisen jälkeen olen ostanut mukuloita useamman kerran. Maa-artisokan maku on ihanan pehmeä ja pähkinäinen. Meillä suosikkikeittoihin kuuluu samettisen pehmeä maa-artisokkakeitto.
MAA-ARTISOKKA (Helianthus tuberosus)Maa-artisokka on peräisin Pohjois-Amerikasta, josta se tuotiin Eurooppaan 1600-luvulla. Maa-artisokan kasvu vie pitkän aikaa, ja artisokkasato korjataan vasta myöhään syksyllä. Maa-artisokan voi jättää myös maahan talvehtimaan ja korjata seuraavana keväänä.Maa-artisokan mukulat ovat pieniä ja epäsäännöllisen muotoisia. Ohut kuori on väriltään ruskehtava, hedelmäliha valkea ja mehukas. Miedonmakuisen maa-artisokan sisältämät hiilihydraatit ovat suurelta osin inuliinia, joka hajoaa elimistössä fruktoosiksi. Siksi maa-artisokat sopivat erittäin hyvin diabeetikkojen ruokavalioon. Maa-artisokka sisältää myös runsaasti ravintokuitua ja hivenaineita, erityisesti rautaa, eikä lainkaan rasvaa.
Lähde: www.kasvikset.fi (klik)
Maa-artisokkakeitto:
(neljälle)
- 500 g maa-artisokan mukuloita
- 3 keskikokoista perunaa (jauhoinen lajike)
- vettä
- 2 dl kuohukermaa
- suolaa ja valkopippuria
- Kuori ja paloittele maa-artisokat ja perunat.
- Laita lohkot kattilaan ja lisää vettä niin paljon, että lohkot peittyvät.
- Keitä lohkot kypsiksi.
- Soseuta lohkot keitinliemeen sauvasekoittimella.
- Lisää kerma ja kiehauta keitto.
- Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!