sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Maa-artisokkakeitto


Onko maa-artisokka sinulle tuttu raaka-aine?
Minä tutustuin maa-artisokan mukuloihin, kun Kriitinen Ruokailija toi niitä minulle pussillisen ystävänsä äidiltä. Tuon ensimmäisen pussillisen jälkeen olen ostanut mukuloita useamman kerran. Maa-artisokan maku on ihanan pehmeä ja pähkinäinen. Meillä suosikkikeittoihin kuuluu samettisen pehmeä maa-artisokkakeitto.MAA-ARTISOKKA maa_artisokka(Helianthus tuberosus)
Maa-artisokka on peräisin Pohjois-Amerikasta, josta se tuotiin Eurooppaan 1600-luvulla. Maa-artisokan kasvu vie pitkän aikaa, ja artisokkasato korjataan vasta myöhään syksyllä. Maa-artisokan voi jättää myös maahan talvehtimaan ja korjata seuraavana keväänä.
Maa-artisokan mukulat ovat pieniä ja epäsäännöllisen muotoisia. Ohut kuori on väriltään ruskehtava, hedelmäliha valkea ja mehukas. Miedonmakuisen maa-artisokan sisältämät hiilihydraatit ovat suurelta osin inuliinia, joka hajoaa elimistössä fruktoosiksi. Siksi maa-artisokat sopivat erittäin hyvin diabeetikkojen ruokavalioon. Maa-artisokka sisältää myös runsaasti ravintokuitua ja hivenaineita, erityisesti rautaa, eikä lainkaan rasvaa.
Lähde: www.kasvikset.fi (klik) Maa-artisokkakeitto:
(neljälle)

 • 500 g maa-artisokan mukuloita
 • 3 keskikokoista perunaa (jauhoinen lajike)
 • vettä
 • 2 dl kuohukermaa
 • suolaa ja valkopippuria
 1. Kuori ja paloittele maa-artisokat ja perunat.
 2. Laita lohkot kattilaan ja lisää vettä niin paljon, että lohkot peittyvät.
 3. Keitä lohkot kypsiksi.
 4. Soseuta lohkot keitinliemeen sauvasekoittimella.
 5. Lisää kerma ja kiehauta keitto.
 6. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!