keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Rommiaprikoosi-kaakut kera jäätelön ja suolaisen karamellikastikkeen

Tämän postauksen kirjoitin, kun joku kyseli, että saanko aina leipomukset onnistumaan näillä "ihme"jauhoilla?



Ha-haa, aina hommat keittiössä eivät mene niinkuin Römsöössä.
Ajatuksena oli leipoa pikkuleipiä, keksejä, joihin antaisi makua rommissa maustuneet aprikoosinpalaset. Taikina näytti hyvältä ja leipoitui kauniisti. Mutta, mutta...
Joko taikinassa oli liian vähän jauhoja tai sitten tuo rommi muutti koostumusta sen verran, että pikkuleivät levisivät mataliksi lätyiksi. Maku oli loistava, ja sehän on pääasia, vai mitä? Mutta koostumus oli liian hapero, jotta niitä olisi voinut kekseinä rouskutella.
Niinpä entiset pikkuleivät muuntuivatkin herkullisen jälkiruoan kaakuiksi. Kaakkujen väliin pyöräytin vaniljajäätelöpallot ja suolainen karamellikastike kruunasi annokset.
Siis, näitähän minä rupesinkin tekemään, enkö vain? Kauniin pitsiset reunat kaakuissa, jotka kaartuvat nätisti jäätelöpallojen ylle.

Jos uskallat lähteä kokeilemaan näiden leipomista ja onnistut paremmin kuin Vallaton Keittiö, niin laitahan kommenttia tulemaan.


     

Rommiaprikoosi-kaakut:
(n. 30 kpl)
  • 15 kuivattua aprikoosia
  • o,5 dl rommia

  1. Pilko aprikoosit pieniksi paloiksi ja mittaa rommi aprikoosinpalojen pälle kulhoon. Peitä kulho kelmulla ja anna palojen maustua yön yli.

  • 200 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 1,5 dl teff-jauhoa
  • 1,5 dl hirssijauhoa
  • 1 rkl perunajauhoa
  • 1 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 1 rkl psylliumia
  • 1 tl vaniljaa
  • 0,5 dl kermaa
  • 1 dl suklaahippuja
  1. Paloittele huoneenlämpöinen voi paloiksi ja vaahdota sokerin kanssa.
  2. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet vaahtoon.
  3. Lisää kerma taikinan joukkoon.
  4. Lisää lopuksi taikinaan aprikoosinpalaset ja suklaahiput.
  5. Sekoita taikina tasaiseksi.
  6. Ota taikinasta teelusikalla kökkäre kämmenelle, pyöräytä palloksi ja litistä tasaiseksi keksiksi.
  7. Asettele keksit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, jätä keksien väliin leviämisvara.
  8. Paista 225 asteessa 5 minuuttia.
  9. Anna keksien jäähtyä rauhassa leivinpaperin päällä tasaisella alustalla.
  10. Kokoa jälkiruoka-annoksiksi.
ps. Muistithan ostaa jäätelöä?


Suolaisen karamellikastikkeen keität helposti itse
paksupohjaisessa kasarissa.
Keitä karamellikastike ajoissa, jotta se ehtii jäähtyä rauhassa.
Alkuperäisen ohjeen löysin täältä (klik).

Suolainen karamellikastike:
75 g voita
50 g fariinisokeria
50 g taloussokeria
50 g siirappia
1,25 dl kuohukermaa
0,5 tl suolaa


1.Sulata paksupohjaisessa kasarissa voi, sokerit ja siirappi.
2.Anna pulputtaa miedolla lämmöllä muutama minuutti.

3.Lisää kattilaan kerma ja suola.
4.Anna kastikkeen jäähtyä.




"Live
Love
Bake"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!