maanantai 21. syyskuuta 2015

Omenapiirakka (G)



Syksyn saavuttua saapuivat omenat jälleen keittiöön.
Meillä ei ole itsellämme omppupuita,
joten on ihanaa saada niitä tuliaisiksi.

Ihan ensimmäiseksi leivoin omenapiirakan (klik)
vanhalla lempparireseptilläni.
Jos seurailet keittiötä Instassa (kilk),
näitkin jo kuvan syksyn ensimmäisestä piirakasta.

Seuraavaksi päätin kokeilla omenapiirakan leipomista
Mummo Ankan tapaan kuoren sisälle.
Tein rahkataikinan,
johon en lisännyt ollenkaan sokeria.
Jos haluat piirakkasi kuoresta makeamman,
niin lisää taikinaan sokeria.

Omenat pilkoin kuutioiksi ja karamellisoin ne 
voissa ja sokerissa.
Maustoin omenapalaset sitruunalla ja kanelilla.
Omanapiirakan kaveriksi keitin vaniljakiisselin
Marttojen (klik) reseptillä.



Omenapiirakka (G)

Pohja:

  • 250 g voita
  • 250 g maitorahkaa
  • 1,5 dl Viljatuotteen tummaa gluteenitonta jauhoseosta (sis.tattarijauho, perunahiutale, pellavarouhe ja psylliumsiemenkuorijauhe)
  • 3 dl hirssijauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
Täyte:
  • 1 l omenakuutioita
  • 1 sitruunan mehu
  • 25 g voita
  • 0,5 dl ruskeaa raakaruokosokeria
  • 0,5 tl luomukanelia
  • kananmuna voiteluun
  1. Valmista taikina sekoittamalla huoneenlämpöinen voi ja rahka sekaisin.
  2. Lisää seokseen keskenään sekoitetut kuivat aineet.
  3. Nosta valmis taikina jääkappiin jähmettymään.
  4. Valmista täyte.
  5. Sekoita sitruunamehu omenakuutioiden joukkoon. 
  6. Sulata voi paistokasarissa ja kaada omenakuutiot pannulle, lisää sokeri omenakuutioiden joukkoon.
  7. Sekoittele kuutioita keskilämmöllä 5-10 minuuttia, kunnes kuutiot ovat pehmenneet ja karamellisoituneet. 
  8. Mausta seos kanelilla ja nosta pois lämmöltä.
  9. Jaa kylmä taikina kahtia ja kauli perunajauhojen avulla leivinpaperien päälle kahdeksi pyöreäksi piirakkavuoan kokoiseksi levyksi.
  10. Nosta toinen levy paperin kera piirakkavuokaan.
  11. Levitä omenatäyte pohjataikinan päälle.
  12. Aseta taikinakansi omenatäytteen päälle leivinpaperin avulla.
  13. Leikkaa reunoista ylimääräinen taikina pois ja nipistä reunat tiivisti kiinni.
  14. Voitele piirakan kansi kevyesti vatkatulla kananmunalla. Pistele kuoreen muutama ilmareikä.
  15. Paista piirakkaa 200°c n. 30 minuuttia.
  16. Anna piirakan jäähtyä lämpöiseksi ennen tarjoilua.
  17. Tarjoile vaniljakastikkeen kera.


Vaniljakastike (G)

  • 3 dl täysmaitoa
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl sokeria
  • 1 rkl perunajauhoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  1. Sekoita kaikki muut aineet paitsi vanilja keskenään paksupohjaisessa kattilassa.
  2. Kuumenna kastiketta koko ajan sekoitellen kunnes seos sakenee, älä keitä.
  3. Mausta seos vaniljasokerilla.
  4. Jäähdytä ja tarjoile omenapiirakan kanssa.


"An apple a day
keeps anyone away 
if you 
throw it 
hard enough."

2 kommenttia:

  1. Tämä on todella hyvää. Taikinan käsittelykin onnistui. Omenat ihanan meheviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa Raija, kun aina kokeilet ja otat reseptit oikeasti käyttöön <3!

      Poista

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!