lauantai 27. joulukuuta 2014

Gluteeniton pataleipä


Lomapäivät ja viikonloput ilman kiirettä ja suunnitelmia ovat ihan parhaita. Saa heräillä hitaasti ja on aikaa nauttia aamupala omaan tahtiin. 

Mikä on mielestäsi aamun paras tuoksu?
Tuore vastapaistettu leipä, kahvi vai jokin ihan muu?
Minusta tuoreen leivän tuoksu on vastustamaton.

Olen lukenut niin monta ylistystä pataleivästä, että pakkohan minunkin oli sitä kokeilla. 
Taikina-ainekset kulhossa sekaisin illalla ja aamulla vain taikinan pyöräytys jauhojen kanssa, loppukohotus ja taikina kuumaan pataan paistumaan. 

Kannatti kokeilla! Kokeile sinäkin.
Pataleipä on ihana kaveri myös talvisen ulkoilupäivän keittoruoalle.


Valitsin taikinaan Viljatuotteen tummaa gluteenitonta jauhoseosta, durraa, tattarileseitä ja teffiä.
Taikina muhi kulhossa kelmun alla yhden yön.


Aamulla pyöräytin taikinan palloksi jauhotetulla pöydällä ja annoin sen kohota vielä liinan alla puolisen tuntia ennen paistamista kuumassa savipadassa.



Gluteeniton Pataleipä:

  • 2 tl suolaa
  • 1 tl kuivahiivaa
  • 4,5 dl Viljatuotteen tummaa gluteenitonta jauhoseosta
  • 1,5 dl durraa
  • 0,5 dl tattarileseitä
  • 0,5 dl teffiä
  • 5 dl vettä
  1. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita.
  2. Lisää riittävän lämmin (+42 astetta) vesi.
  3. Sekoita, älä vaivaa.
  4. Jätä taikina tekeytymään kelmun alle, huoneenlämpöön yön yli (12-18 h).
  5. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile kevyesti palloksi.
  6. Anna kohota liinan alla puolisen tuntia.
  7. Nosta kannellinen pata (n.3 l) kylmään uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen.
  8. Nosta taikinapallo kuumaan pataan ja paista uunissa kansi päällä 30 minuuttia.
  9. Poista kansi ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
  10. Nauti rapeakuorista, ihanaa tuoretta leipää!


Leivän tuoksua kuvaa parhaiten tämänkertaisen
apukokin anova ilme;
"Voisinko, mitenkään, saada maistiaisen?"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!