torstai 28. elokuuta 2014

Kurpitsasose ja Kurpitsateeleivät

Niin muuttui kevään jännitys ja kihelmöinti, kesän lämpö ja kasvu ,sadonkorjuuajaksi.

"Elokuun pimeinä iltoina
puiden suhinassa
kesän viime henkäys,
haikean suloinen
ja syksyyn katoava.
- Kuiskaus menneestä kesästä"
            Maria Alstedt




Vallattomassa keittiössä on viime päivinä säilötty syksyn satoa talteen. Kesäkurpisat tuottivat runsaan sadon. Niin runsaan, ettemme pysty kaikkea tuoreena käyttämään.
Olenkin pilkkonut kurpitsat paloiksi, keittänyt ja soseuttanut kurpitsasoseeksi. Kurpitsasose sisältää vain kurpitsaa ja vettä. Pakastettu kurpitsasose on monikäyttöinen pohja keittoihin, leipiin ja piirakoihin.


Kurpitsasose:

  • n. 1 kg (iso kesäkurpitsa) vihreää tai keltaista kesäkurpitsaa
  • 1 dl vettä
Kuutioi kurpitsa, laita palat kattilaan ja lisää vesi.
Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes kurpitsat ovat pehmenneet. Nosta kattila pois liedeltä ja soseuta kurpitsat sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Jaa sose pakasterasioihin, jäähdytä ja pakasta.




Kurpitsasose on loistava raaka-aine moniin eri ruokiin. Olen tehnyt siitä sosekeittoa, piirakkaa ja teeleipiä. 

Minkälaisia rutiineja teidän perheessänne on?
Meillä viikko päättyy sunnuntai-illan teehen. Sunnuntaisin syödään usein vain myöhäinen lounas, joten sunnuntaitee on sellainen tuhdimpi iltapala, jolle kokoontuu koko perhe. Sunnuntain yhteinen rutiini on muodostunut niin tärkeäksi, että nuorisokin löytää tiensä keittiönpöydän ääreen teeaikaan.

Ja kerropa kriitisille ruokailijoille, että tarjolla on kesäkurpitsaleipää! Meillä markkinointi sujui hyvin, kun tarjolla oli vastapaistettua teeleipää. Teeleivät ovat parhaimmillaan tuoreena ja lämpöisinä. 
Jos leipiä jää jäljelle, voit käyttää ne pikapizzojen pohjiksi; sipaus voita ja ketsuppia päälle, kinkkua ja juustoa pintaan. Pikainen lämmitys, kunnes juusto sulaa. Toimii!

Näissä leivissä on käytetty suurimoina Helmisuurimoita, niitä perunatärkkelyksestä valmistettuja, joista mummo keitti ennenaikaan puuroa.


Kurpitsateeleivät:

(10 leipää)
  • 4 dl kurpitsasosetta (Vallattomassa keittiössä oli käytössä keltaisesta kurpitsasta valmistettu sose)
  • 2,5 dl helmisuurimoita
  • 1 dl tattarileseitä
  • 1 dl teff-jauhoa
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 50 g sulatettua voita
  • 1 tl pizzamaustetta
Sekoita helmisuurimot kurpitsasoseen joukkoon ja anna turvota 30 minuuttia. 
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sulatettu voi. Sekoita taikina tasaiseksi.
Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja jaa taikina reilun ruokalusikallisen kokoisiksi kasoiksi pellille. Levitä kasat lusikalla pieniksi teeleiviksi ja pistele leivät haarukalla. Paista 225 asteessa n.15 minuuttia.
Nauti vastapaistettuina ja lämpöisinä.



Minä sain pellille mahtumaan 8 teeleipää.

Uunituoreita teeleipiä.


Ps. Tulossa postauksia kurpitsasosepiirakasta ja -keitosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!