sunnuntai 3. elokuuta 2014

Savustettu lohi ja quinoalisäke

Hämärtyvä kesäilta ja savun tuoksu! 

Savustaminen on Vallattoman keittiön apukokin bravuuri. Meillä savustus tapahtuu pyöreässä savustuslaatikossa, joka sopii kuin nakutettu rengaspolttimen päälle.

Tähän asti olemme savustaneet kalat kokonaisina. 
Tänään ostettu lohi paloiteltiin reiluiksi paloiksi, jotka aseteltiin hyvin öljyttyinä savustuspöntön ritilöille.



Pöntön pohjalle savustuspurua ja muutama sokerinpala väriä antamaan. Kansi päälle, kaasu täysille ja kellotus käyntiin. Savustajan mukaan hyvä savustusaika kaloille on 32min ja 14 sek.

Suvun perinteisiin kuuluu upottaa savustetut kalat suolaveteen tekeytymään savustuksen jälkeen. Kalat suolaantuvat ja "mehustuvat" mukavasti.




Tänään kalat saivat tekeytyä suolavedessä puolisen tuntia, jonka jälkeen pikavalutus talouspaperin päällä ja kalat tarjolle.

Lohelle savustaminen paloina sopi loistavasti! Savunmaku ja suolaus löytyvät tasaisesti joka palasta. Palat on helppo koota kauniiksi annoksiksi tai tarjoilupöydästä on ruokailijan helppo napata oma pala lautaselleen. Vallattoman keittiön lohet savustuvat tästä lähtien aina paloina. 




Salaatti on ollut  keittiössämme kesäruoan ykkösvaihtoehto lisäkkeeksi. Nyt kaatosade oli kohdellut kaltoin salaattipenkkejä ja quinoasta valmistui lisäke kalalle. 

Quinoa l. kvinoa on eteläamerikkalainen ruokakasvi, jota on viljelty yli 7000 vuoden ajan. Se ei ole vilja, vaikka sitä käytetään viljakasvien tapaan. Quinoa on runsaskuituinen ja se sisältää paljon kasviproteiineja. Quinoa on nykyään hyvin saatavilla ruokakaupoista sekä kokonaisena että jauhona. Tänään kokkkasimme konaisesta quinoasta.

Quinoa on melko miedon makuista pelkästään, niinpä se sai tänään makua tuoreista yrteistä, sipulista, limestä ja fetajuustosta. Kasvimaalta valikoitui yrteiksi tilliä, persiljaa ja basilikaa. Päälle vielä raikasta minttukastiketta ja herkuttelemaan.



Savulohi:

  • kokonainen lohi
  • oliiviöljyä
  • savustuspurua
  • 2 sokerinpalaa
  • 2,5 litraa vettä
  • 1,5 dl karkeaa merisuolaa
Aloita lohen valmistus keittämällä suolavesi. Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa, lisää suola ja sekoittele kunnes suola on liuennut veteen. Nosta suolavesi sivuun odottelemaan savustettuja kaloja.

Leikkaa lohi reiluiksi paloiksi. Öljyä kalapalojen pinnat oliiviöljyllä ja asettele palat ritilälle savustuspönttöön, jonka pohjalla on savustuspurua ja sokerinpalat. Savustusta kaloja n. 30 min. Nostele savustuneet kalat suolavesikattilaan ja anna tekeytyä puolisen tuntia. Suolauksen jälkeen nostele palat valumaan hetkeksi talouspaperin päälle.

Quinoa:

  • 2 dl quinoa
  • 4 dl vettä
  • suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl hienonnettuja tuoreita yrttejä esim. tilliä, persiljaa ja basilikaa
  • yhden limen mehu
  • punasipuli
  • mustapippuria myllystä
  • 250 g fetaa
Mittaa kattilaan vesi, ripaus suolaa ja huuhdeltu quinoa. Kysennä ohjeen mukaan. Anna jäähtyä kattilassa.

Purista lime, hienonna yrtit, punasipuli ja feta. 
Sekoita kulhossa jäähtynyt quinoa, oliiviöljy, limen mehu, yrtit, sipuli ja feta sekaisin ja mausta mustapippurilla, tarvittaessa suolalla. 

Kylmä jogurttiminttukastikke:

  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 0,5 dl hienonnettua tuoretta minttua
  • puolikkaan sitruunan puristettu mehu
  • suolaa ja pippuria myllystä
Sekoita ainekset kulhossa sekaisin ja anna maustua hetki kylmässä.



ps. Jos jäljelle jää quinoa ja kalaa, kannattaa kala perata ja sekoittaa quinoan joukkoon. Täydellinen lounassalaatti seuraavalle päivälle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!