sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Laskijan lohtupata eli poronpotkapihvit padassa


Tiesittehän te, että pohjoisessa pääsee jo mäkeen? Ensimmäiset rinteet ovat jo auki, mutta apukokki joutui vaihtamaan vapaat kannat remonttihommiin ja maalinkeittämiseen.

"Free heels, free mind"
Keittiön oli korvattava tämä jotenkin. Pakastimesta löytyi yksi pussillinen Lapin Lihan poronpotkapihvejä. Poron syöminenhän on vähän kuin pohjoisessa olemista? Leivinuuni oli lämmin. Niinpä paistoin poroista pinnat kiinni ja lisäsin sipulia, porkkanaa, sieniä ja taateleita pataan. Pata yöksi uuniin muhimaan ja remonttiruoka olisi seuraavana aamuna valmista.



Padalle meinasi käydä hullusti...siitä tuli melkeinpä lohdutonta pataa. Heräsin kyllä aamulla ajoissa ja olisin voinut käydä nappaamassa padan pois uunista, jos...

Jos en olisi unohtanut itseäni koneelle rakentamaan blogille Facebook-sivua, Pinterest-sivua ja Instagramia
Pata oli kuivua karrelle uunin lämmössä ja kokki keittää koneella somesoppaa! Pata pelastui, kun täytin sen vedellä. Huh ja hui.
Käykää siis tykkäämässä ja seurailemassa noita edellä mainittuja sivuja, ne kun maksoivat melkein padallisen poroa.

Poropadasta tuli hyvin muhitettua ja lihasta lusikoitavan mureaa.



Laskijan lohtupata:

  • 1 kg poronpotkapihvejä
  • voita paistamiseen
  • 2 sipulia
  • 3 porkkanaa
  • 3 valkosipulia
  • 4 siivua ilmakuivattua maalaiskinkkua tai pekonia
  • kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
  • 250 g aurinkokuivattuja luomutaateleita
  • 2 rosmariinin oksaa
  • 10 mustapippuria
  • 10 rosepippuria
  • laakerinlehti
  • kanelitanko
  • 2 tl suolaa
  • 3 dl lihalientä
  • 2 dl punaviiniä
  • vettä
  1. Tee veitsellä viiltoja pihvien ulkopintoihin, paista pihveistä pinnat kiinni pannulla. Nostele pihvit pataan.
  2. Pilko porkkanat, sipulit ja kinkku. Pyöräytä ne voissa pannulla ja lisää pataan.
  3. Lisää sienet, taatelit ja mausteet pataan.
  4. Lisää lihaliemi ja punaviini.
  5. Täytä pata vedellä, niin että lihat ja kasvikset peittyvät.
  6. Anna padan porista liedellä puolisen tuntia ja nosta yöksi n.100 asteiseen leivinuuniin. Voit kypsentää padan myös tavallisessa uunissa. Pidä pata silloin 120 asteessa n.3 tuntia. Lisää tarvittaessa vettä muhisen aikana, jotta pata ei pääse kuivumaan.
  7. Nauti puikulaperunoiden ja hillottujen suppilovahveroiden kera. 




Keskustelua kriittisen ruokailijan kanssa:

"Mitä lihaa tää on?"
"Poroa"
"Mitä tän luun sisällä on?"
"Luuydintä"

Lopun voi jokainen kuvitella mielessään :).

1 kommentti:

  1. Kiitos mielenkiinnosta. Lähetin vastauksen Palaute-linkin kautta.

    VastaaPoista

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!