torstai 2. lokakuuta 2014

Syyspiirakka lehtikaalista ja suppilovahveroista


Lokakuu alkaa blogissa kaaliherkkujen merkeissä.
Lehtikaalia, valkokaalia, ruusukaalia, kukkakaalia, parsakaalia...
Minä pidän kaalin mausta. Miten on sinun laitasi? Maistuvatko kaaliruoat sinulle?


"Kaali tekee hyvää terveydellesi
Keräkaalit keventävät ruokavaliota, koska niistä kertyy vain vähän energiaa, 22 - 24 kcal 100 grammasta. Vitamiineja kaaleista saa mukavasti: C-, E- ja K-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia sekä B-ryhmän vitamiineista tärkeää foolihappoa. Kivennäisaineista merkittävin on kalsium, mutta myös kaliumia, mangaania, seleeniä ja rautaa löytyy. Kaaleissa on kohtalaisen paljon sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua, joilla on merkitystä veren kolesterolitason alentamisessa ja suolistosairauksien ehkäisyssä. Kaaleissa on terveyttä edistäviä flavonoideja, jotka saattavat estää karsinogeenien toimintaa."
                                                                                           Lähde: www.kasvikset.fi

Syksyiseen piirakkaan laitoin täytteeksi luomulehtikaalia. Lehtikaalin kaveriksi piirakkatäytteeseen valikoitui toinen tämän hetken kausiherkku eli suppilovahvero. Suppilovahverokausi on parhaimmillaan juuri nyt ja metsä herkkuja täynnä. 
Piirakan pintaan halkaisin koristeeksi oman maan kirsikkatomaatteja.




Syyspiirakka:

Pohja:
  • 100 g voita
  • 2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
  • 3 rkl kylmää vettä
  • 0,5 tl suolaa
Mittaa kaikki aineet yleiskoneeseen ja sekoita taikina tasaiseksi murutaikinaksi. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.


Täyte:
  • 1 rkl voita
  • 1 sipuli
  • 100 g lehtikaalia
  • 100 g suppilovahveroita
  • 100 g ilmakuivattua kinkkua
  • suolaa ja mustapippuria myllystä
  • 1 tl kuivattua persiljaa
  • 125 g fetajuustoa
  • 8 kirsikkatomaattia
  • 1 prk kermaviiliä
  • 2 munaa
  • 100 g juustoraastetta
  1. Pilko sipuli, sienet, kaali ja kinkku.
  2. Sulata voi paistinpannulla, lisää pannulle pilkottu sipuli, kuullota . Lisää pannulle sienet, kaali ja kinkku. Pyörittele täytettä pannulla, kunnes sienten neste haihtuu ja kaali kypsyy.
  3. Mausta suolalla, pippurilla ja persiljalla.
  4. Kaada täyte pohjan päälle.
  5. Murusta fetajuusto tasaisesti täytteen päälle.
  6. Sekoita keskenään kermaviili, munat ja juustoraaste. Kaada seos täytteiden päälle.
  7. Halkaise tomaatit kahtia ja asettele ne piirakan päälle halkaisupinta ylöspäin.
  8. Paista 200 asteessa n. 30 min kunnes pinta on saanut kauniin värin.
  9. Tarjoa raikkaan salaatin kera.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!