sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Kylmäsavulohi-katkarapukakku


Kevät ja kesä ovat juhlien aikaa.
Kylmäsavulohesta ja katkaravuista valmistettu suolainen kakku kruunaa tarjoilupöydän.


Kakun pohjan valmistin gluteenittomasta leivästä.
Leipämurun joukkoon sekoitin kevään ensimmäiset nokkoset. 
Täytteeseen laitoin kylmäsavulohta, katkarapuja, kapriksia, tuorekurkkua ja tilliä.


Kakku on koristeltu kasviksilla.
Keskellä oleva ruusu on kiepautettu tomaatin kuoresta.
Vihreät lehdet on leikattu kurkusta ja oranssit kierteet ovat porkkanaa.
Lisäksi hain puutarhasta muutamia vuohenjuuren lehtiä kakkua koristamaan.



Gluteeniton kylmäsavulohi-katkarapukakku:

Pohja:

  • 200 g gluteenitonta leipää
  • 50 g voita
  • 1,5 dl pilkottuja tuoreita nokkosenversoja
  • ripaus valkopippuria
  1. Rouhi leipä yleiskoneen leikkuuterällä leipämuruksi.
  2. Leikkaa nokkoset pieneksi silpuksi, sulata voi kattilassa ja freesaa nokkossilppu voissa, mausta ripauksella valkopippuria.
  3. Kaada voi-nokkosseos leipämurun joukkoon ja pyöräytä tasaiseksi massaksi.
  4. Painele pohjaseos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.
Täyte:
  • 150 g kylmäsavulohta
  • 180 g kuorittuja katkarapuja
  • 1,5 dl tillisilppua
  • 2 rkl suolaveteen säilöttyjä kapriksia
  • 1 dl valutettua tuorekurkkuraastetta
  • 1 sitruunan mehu
  • 5 liivatelehteä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 200 g raputuorejuustoa
  • 1 tlk kermaviiliä
  1. Pilko pieniksi kuutioiksi lohi, ravut ja kaprikset. Silppua tilli ja raasta tuorekurkku. Laita raastettu kurkku lävikköön valumaan.
  2. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
  3. Vaahdota kerma, lisää kermavaahdon joukkoon tuorejuusto ja kermaviili.
  4. Sekoita joukkoon lohi-, katkarapu- ja kapriskuutiot, kurkkuraaste sekä tilli.
  5. Kuumenna sitruunamehu, liuota kuivaksi puristetut liivatelehdet sitruunamehuun ja kaada seos tasaisena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen.
  6. Kaada täyte vuokaan leipäpohjan päälle.
  7. Peitä vuoka tiiviisti ja nosta yöksi kylmään.
  8. Irrota kakku varovaisesti vuoasta ja koristele mieleiselläsi tavalla.



Hän, jonka sydän iloitsee, viettää ikuista juhlaa.

-sananlasku-

2 kommenttia:

  1. Monelleko tästä piisaa juhlapöytään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelisin, että meillä oli tuolloin n. 10 aikuista ja muutamia nuoria kahvittelemassa, kun kakku oli tarjolla. Eli riittävyys 10-12 hengelle.

      Poista

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!