sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Nokkosmuhennos


Kevät on parhainta aikaa kerätä villivihanneksia.
Nokkoset ovat parhaimmillaan alle 15 senttisinä nuorina yksilöinä.
Me vietimme lauantaina Kriitikon kanssa aikaa metsässä ja niityllä  keräillen nokkosia, ketunleipiä ja maitohorsman alkuja.
Nokkosten keräämiseen jää koukkuun, totesi Kriittinen Ruokailija.


Keräsimme nokkosia niin paljon, että saimme niitä kuivuriin hurisemaan talven varalle ja 
osasta teimme nokkosmuhennosta lisukkeeksi ruoalle.
Nokkosmuhennoksen nokkoset ryöppäsin ensin.
Lisäsin nokkosmuhennokseen myös silputtua maitohorsmaa.
Ruokaisuutta muhennokseen toi murustettu leipäjuusto.
Reko-torin myötä jääkaappimme vakiotuotteeksi on muodostunut Jukkolan leipäjuusto.



Nokkosmuhennos

  • 100 g tuoreita nuoria nokkosia
  • vettä nokkosten ryöppäämiseen
  • 50 g voita
  • 3 rkl durraa
  • 3 dl täysmaitoa
  • 1 dl maitohorsmasilppua
  • 200 g leipäjuustoa
  • suolaa
  • musta- ja valkopippuria myllystä
  1. Ryöppää nokkoset nopeasti kiehuvassa vedessä, kaada lävikköön ja valuta hyvin.
  2. Silppua ryöpätyt nokkoset.
  3. Sulata voi paistokasarissa, lisää sulaneen voin joukkoon durra. Sekoittele, älä ruskista.
  4. Lisää maito vähitellen, koko ajan sekoittaen pannulle.
  5. Lisää nokkos- ja hormasilppu pannulle, anna hautua miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia.
  6. Raasta leipäjuusto karkealla raastimella muruksi ja lisää muhennoksen joukkoon.
  7. Anna juuston lämmetä ja nosta sitten muhennos pois liedeltä.
  8. Mausta musta- ja valkopippurilla sekä suolalla.
  9. Nauti ruoan lisukkeena. Nokkosmuhennos sopii hyvin kalan tai grillatun lihan kaveriksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ja kysele.
Jätä viesti käynnistäsi.
Kiitos, kun poikkesit!